”Blir problem att rekrytera spelare”

Svensk ishockey startar krisutredning efter de alarmerande siffrorna

Publicerad 2018-12-01

Hjärnskakningar har växt till ett jätteproblem för svensk hockey.

Och efter 341 huvudtacklingar på fem år startas nu krisgrupp för att få stopp den otäcka utvecklingen: 

– Erkänner vi inte problemet och hittar åtgärder blir det i slutändan problem att rekrytera spelare, säger Hans-Göran Elo ordförande i styrgruppen och som även sitter med i disciplinnämnden. 

Projektgruppen ”Nollvision för hjärnskakningar” är det senaste initiativet för att komma till rätta med den hjärnskakningsproblematik som finns i svensk ishockey. Huvudtacklingar ligger bakom i stort sett alla hjärnskakningar. Sportbladets sammanställning visar att 341 huvudtacklingar finns registrerade bara i SHL och Hockeyallsvenskan sedan säsongen 2013/14, alltså drygt fem år.  

– Jag säger som jag sa på vårt möte i måndags: en enda hjärnskakning är en för mycket. Spelare ska inte behöva åka ut på isen och få hjärnskakningar och men för livet, det måste vi förhindra, säger Hans-Göran Elo. 

Och vad måste göras?

– Det är en komplex fråga där vi precis har inlett vårt arbete, men det går inte att säga att det handlar om en sak. Respekt är en viktig fråga. Utbildning en annan. Många hjärnskakningar beror på att det går så pass mycket snabbare i dag än tidigare. Men också en fråga om vad vi kan vi göra långsiktigt. Hur mycket förstör exempelvis skydden? Plexiglasen har vi jobbat mycket med och det har blivit bättre.

– Det här är också en arbetsmiljöfråga, säger Elo, som är vd för Arbetsgivaralliansen som har ett kollektivavtal med spelarna i SHL:

Ska pågå i två år

Initiativet till att starta ”Nollvision för hjärnskakningar” togs tidigare av den dåvarande tävlingschefen på Ishockeyförbundet, Mikael Lundström, tillsammans med SHL:s sparkade vd Jörgen Lindgren och Skellefteås klubbdirektör Pea Israelsson. 

I måndags hade styrgruppen ett uppstartsmöte där även Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson var med. En projektledare ska nu anställas och en arbetsgrupp ska bildas. Tanken är att arbetet ska pågår i två år och finansieras från flera håll, bland annat Svenska Ishockeyförbundet och SHL: 

– Vi ska se till att få en ordentlig genomlysning av hela problematiken. Vidare att komma ut och träffa olika representanter i Hockeysverige för att diskutera vad vi kan göra åt det. Sista steget blir att besluta om förändringar, säger Hans-Göran Elo.

Hur allvarligt problem är det här för ishockeyn?

– Klart det är en stor och viktig fråga. Belyser vi inte frågan och erkänner problemet och hittar åtgärder blir det i slutändan problem att rekrytera spelare. Föräldrar måste känna sig trygga att sätta in sina barn i Tre Kronors hockeyskola.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!