Avgör matchen för Leksand – sittande på knä

Mattias Ritola avgjorde mot Karlskrona

avKristoffer Bergström

Foto: BILDBYRÅN (ARKIV)

Ni är ett litet steg närmare SHL, Leksand.

Sittande på knä skickade Mattias Ritola in 5–4-målet som gör att masarna har allt i egna händer i slutspelsseriens avslutning.

– Jag får lite tid och kan egentligen bara kasta mig, säger Ritola till C More Live.

Leksand öppnade slutspelsserien med tre raka segrar. En fjärde på bortaplan mot Karlskrona och greppet om sexlagsgruppen skulle vara bergfast inför den sista omgången.

Men två misstag i mittperioden kunde ha grusat drömmen. Linus Karlsson slog en felpassning till hemmalagets Linus Karlsson som satte 3–3. Strax därefter ställde Niklas Johansson om i boxplay och stänkte in 4–3.

”En rätt dålig match”

Leksand behövde en poäng för att behålla ledningen i slutspelsserien. Den ordnades av Linus Persson som kvitterade med tre minuter kvar.

I förlängningens tre mot tre-spel rundade Mattias Ritola målet och stod på knä när han svepte in 4–5-pucken.

– Det betyder jättemycket, men över 60 minuter gör vi en rätt dålig match, säger Ritola till C More Live.

Om målet säger han:

Två steg till SHL

– Det blir lite bök, vi vänder i mittzon och han är långt ut. Jag får lite tid och kan egentligen bara kasta mig.

I sista omgången möter Leksand Modo på hemmaplan medan tabelltvåan Västerås (2–1-seger mot Karlskoga i dag) har Karlskrona hemma. En poäng skiljer topplagen åt (därtill har Leksand åtta mål bättre i målskillnad).

Laget som går vinnande ur kampen är två steg från SHL.

Det första är att möta förloraren i hockeyallsvenskans final som avgörs i morgon mellan AIK och Oskarshamn. Steg två är att kvala mot Mora.

En sak till är värd att notera från omgång fyra i slutspelsserien: Modo hade på förhand en teoretisk chans att vinna tabellen och vann mot Västervik med 5–1, men Leksands seger gör att Modo inte har något kvar att spela för.

ARTIKELN HANDLAR OM