Drömpass av Elias – Markström dominerade

Svenskarna bakom Canucks storseger

Publicerad 2018-12-21

NEW YORK. Jacob Markström spelar sitt livs hockey.

Han tog 29 skott när Canucks besegrade St. Louis i natt – och slog därmed personligt NHL-rekord med sjätte raka segern.

– Det har känts bra hela säsongen men tidigare har vi kanske inte fått den utdelning jag tycker vi förtjänat som lag, säger den 28-årige gästriken till Sportbladet efter 5-1-vinsten

Vancouver Canucks har börjat trumma på ordentligt, slog alltså det svajiga St. Louis med 5-1 hemma i Rogers Arena i natt och har plötsligt bara en poäng upp till slutspelsstrecket i väst.

Det var inte nyss den västkanadensiska klubben befann sig i den situationen strax innan juluppehållet.

”Han är vass hela tiden”

Samtliga stjärnor var i form mot Blues, inklusive svenska mirakel-rookien Elias Pettersson. Han stod bland annat för en drömlik passning till det 1-0-mål Bo Horvat gjorde i ett powerplay knappt sex minuter in i andra perioden.

– Han är vass hela tiden, säger coachen Travis Green.

Även Alex Edler hade assist på det målet, varmed han, med sammanlagt 261 framspelningar, tar sig upp på delad niondeplats i den interna assistligan för alla tider.

I tredjeperioden gjorde tog sig även Loui Eriksson in in protokollet med ett mål – sitt sjunde för året – i tom kasse.

Men allra bäst var svensken längst bak.

Jacob Markström.

”Känts bra hela tiden”

Han tog 29 skott och säkrade därmed sin sjätte raka seger. Det är personligt rekord i NHL – och det går att se med blotta ögat att den förre Brynäs-stjärnan spelar med en pondus och ett självförtroende han inte haft tidigare,

– Jag och målvaktstränaren har bara fortsatt på samma spår sedan säsongen startade och efterhand lagt till mer och mer detaljer, säger ”Markan” när vi når honom efter slutsignalen.

– Det har känts bra hela tiden men tidigare har vi kanske inte fått den utdelning jag tycker att vi förtjänat som lag.

Han är samtidigt noga med att dela äran för de sex segrarna och den utsökta räddningsprocenten .942 under sin svit med sina lagkamrater.

– Ja, just nu tycker jag verkligen att vi spelar bra som lag, heter det.