”Ett av de stora problemen i svensk ishockey”

Publicerad 2019-10-17

Först var Växjö rejält irriterande över en tveksam utvisning på Daniel Rahimi. Men när allt skulle avgöras sänktes krislaget av en betydligt fulare smäll.

Frölunda vann målfesten med 6–5 efter att Ilari Melart dragit på sig ett matchstraff i förlängningen.

– Han är två meter lång och Ryan Lasch 1,40, säger Växjötränaren Sam Hallam om avgörandet i C More.

Frölunda HC

Bottenlaget Växjö kom till Scandinavium med krisstämpel på lagbussen.

Men Växjö fick öppna målskyttet med sju sekunder kvar av första perioden. Omdiskuterade Brendan Shinnimin väntade kyligt ut motståndarbacken och passade till Emil Pettersson som satte målet.

– Jag skrek ganska högt, men fantastiskt bra av honom att hålla i den och lita på sin skill, säger Pettersson i C More.

I andra perioden var det målexplosion. Först kvitterade Joel Lundqvist till 1–1 innan Simon Hjalmarsson, Roman Horak och Rhett Rakhshani alla gjorde mål inom 1,19 till totalt 3–2 för Frölunda.

”Är man rädd ska man inte åka...”

Men periodens mest omdiskuterade händelse var inte något av de fyra målen utan en utvisning på Daniel Rahimi. Växjöbacken fick två minuter för boarding på Samuel Fagemo. En utvisning som var helt uppåt väggarna, enligt Växjöbacken som stod kvar länge efter periodvisslan och diskuterade med domaren Patrik Sjöberg.

– Jag går in för att ta pucken och han skyddar sig dåligt. Det är för mig ett av de stora problemen i svensk hockey i dag. Vänder man ryggen till och är rädd att få en tackling ska man inte åka mot pucken överhuvudtaget. Jag tycker inte det är en utvisning, säger Rahimi i C More.

”Inget ojuste”

Efter matchen fick han medhåll även av Frölundas tränare Roger Rönnberg.

– Vi har några tacklingar i dag där vi måste titta på spelaren som har pucken och blir tacklad. Jag tycker att Rahimis utvisning på Fagemo till exempel är felaktig. Jag tycker att Fagemo måste vara beredd att bli tacklad. Vi måste förvänta oss att bli tacklad i svensk hockey, säger han enligt GT.

I tredje perioden kom sedan ännu en målexplosion där Växjö gick upp till 4–4 efter mål av Ilari Melart och Linus Högberg med ett insprängt Jacob Moverare-mål för Frölunda inom 1,25 i slutaktens inledning.

Simon Hjalmarsson satte sedan 5–4 i powerplay men den här kvällen orkade Växjö resa sig ännu en gång. I spel fem mot tre stod Jacob Forsbacka Karlsson, Richard Gynge och Emil Pettersson för ett läckert klapp-klapp-spel till 5–5.

Men det blev Växjös tid i utvisningsbåset som avgjorde matchen till slut. Emil Pettersson drog på sig en hakning direkt och sedan fick Ilari Melart matchstraff för en cross checking i ansiktet på Ryan Lasch. I powerplayspelet avgjorde sedan Joel Lundqvist på passning från just Ryan Lasch.

– Nu har vi öppnat kontoret lite, skönt att kunna sätta några, säger Joel Lundqvist C More om avgörandet.

Sam Hallam var nöjd med insatsen. Om avgörandet konstaterade han:

– Ilari Melart är två meter och (Ryan) Lasch är 1,40 och kommer lågt. Han har klubban i midjehöjd men utvisningen är inget att gnälla om så och det var skönt att se att Lasch spelade vidare, säger Sam Hallam efter matchen.

Frölunda är tvåa i tabellen, en poäng bakom Rögle. Växjö är jumbo med sju poäng, två bakom Linköping.

Vad tycker du om kvällens SHL-omgång och säsongsinledningen?

Leksand–HV71 4–2

MÅÅL! Leksand utökar ledningen genom Marek Hrivik, hans andra mål i matchen.

• Anton Johansson
    31 okt 2020

Malmö-Färjestad (inför)

Malmö vann senast mot Skellefteå med 3-2 efter att ha åkt på fem raka förluster. Skåningarna lär vara sugna på att börja bygga upp en liten segerrad. Färjestad är det som står för motståndet. Johan Pennerborns lag kommer med två förluster i bagaget. I mål för hemmalaget står Lars Volden medan Arvid Holm ska mota bort puckar för Färjestad.

31 okt 2020

Örebro-Skellefteå (inför)

God eftermiddag. Ett sargat SHL-schema gör att vi bara har tre matcher i dag, varav två som börjar 15.15. Örebro tar emot Skellefteå hemma. Jhonas Enroth får chansen mellan stolparna för hemmalaget och Gustaf Lindvall ska försöka spika igen för gästerna.