Förlust för Luleå efter straffdrama

Tysk invasion i Norrbotten

Publicerad 2019-08-29

LULEÅ. Luleå var på väg mot seger i den inledande matchen i Champions Hockey League.

Men föll tungt med 2–3 mot tyska Augsburg efter ett straffdrama.

– Ingen bra match från oss, så är det, säger en besviken Niklas Olausson.

Luleå blev CHL-mästare 2015 och nu är klubben på jakt efter att upprepa det. Men det började sådär i gruppspelets första match hemma i Coop Arena. Luleå ställdes mot tyska ligatrean Augsburg.

En match som stod 2–2 efter ordinarie tid och förlängning och som avgjordes först efter straffdramatik. Det var endast 17-årige Noel Gunler som gjorde mål för hemmalaget i straffläggningen. Sedan brände Luleå fyra raka straffar men tyskarna gjorde två mål.

Det var annars en match där Luleå var på väg mot seger under ordinarie tid. Norrbottningarna ledde länge med 2–1.

Trots att Luleå hade fyra power play redan under den första halvan av första perioden var det tyskarna som kunde göra ledningsmålet efter passivt Luleåspel.

– Vi skulle avgjort under alla våra power play i början, där måste vi stänka in några stycken, säger Niklas Olausson.

Men kvitteringen kom i slutet av det fjärde numerära överläget då Petter Emanuelsson kunde lyfta in en retur efter att målskytten i straffläggningen, Noel Gunler, skjutit.

Härlig stämning på läktarna

Luleå tog också ledningen i mitten av den andra perioden. Veteranen Karl Fabricius gjorde allt på egen hand innan han skickade upp pucken i krysset.

Men Augsburg kunde kvittera med sju minuter kvar av tredje perioden och tog matchen till förlängning och straffar.

Niklas Olausson var inte speciellt nöjd med insatsen:

– Det är bara augusti och det finns att jobba på, precis som det ska göra den här tiden. Vi kommer ner i spelkvalitet och skvätter lite med puck, de spelare rätt fysiskt och vi måste våga spela vårt spel. För när vi gör det kommer vi till många jättelägen. Nej, det är ingen bra match från oss, så är det.

CHL må vara ifrågasatt i Sverige, men att det uppskattas längre ner i Europa visade kvällens match.

Ett röststarkt bortafölje på närmare 500 personer hade följt med Augsburg från södra Tyskland hela vägen till Norrbotten och skapade en härlig atmosfär på läktarna. Den lika välfyllda hemmasektionen fick jobba på rejält för att vinna läktarkampen.

– Fruktansvärt kul. Dels vår klack och även deras. Så här det ska vara. Inte så ofta som en motståndare har med sig en så här stor klack upp till Luleå, säger Olausson.