Porsbergers uppmaning till Leksand: ”Ställ in finnen i pytsen”

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Johan Porsberger, till höger, ställdes mot sin nya klubb AIK så sent som i mars 2019 – nu väntar samma möte igen. Fast i AIK-tröjan istället.

Johan Porsberger gjorde 57 mål på drygt tre säsonger i Leksand.

Men när SHL-avancemanget var säkrat erbjöds han inget nytt kontrakt: 

– Klart det sved lite. Jag var med och tog upp Leksand och stannade kvar även när de åkte ur. Jag kunde ha dragit vidare då och skitit i det, säger Porsberg som nu ställs mot Leksand med sin nya klubb AIK.

När Leksand var som längst ner i allsvenskan hösten 2015 värvades Johan Porsberger till klubben. Den högerfattad målskytten hade fått sparken från Asplöven på grund av disciplinära orsaker. Bland annat för att han hade försovit sig vid ett par tillfällen. 

Men i Leksand fick han ordning på dygnsrytmen och relationen Porsberger och Leksand klickade direkt.

– Jag hade jättefina år där, den bästa tiden i min karriär. Det är Leksand som har fostrat mig på något sätt, säger Porsberger.

Det var där du blev vuxen…?

– Vuxnare i alla fall, helt vuxen blir jag nog aldrig, haha. 

Den nu 26-årige Porsberger öste in mål i dalaklubben, både i Allsvenskan och under säsongen i SHL. Totalt blev det 57 stycken under 3,5 säsonger. Han var också en nyckelpjäs i kvalet mot Mora men när avancemanget var klart kom det tuffa beskedet. Det var tack och hej för norrbottningen.

Icke önskvärd i den klubb han två gånger varit med och tagit upp i SHL. I Sportbladets podd, Hockeystudion, utvecklade general manager Thomas Johansson sitt beslut:

”Är Porsberger en spelare för förstakedjan? Nej, jag tror inte det. Porsberger eller (Spencer) Abbott, vem väljer man för att Leksand ska vara kvar i SHL? Jag förstår att Porsberger blev besviken och det var ingen kul situation, men det är ”business”, där har ni en sammanfattning av vad Johansson sa.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hade gjort 15 mål i SHL

– Klart det var tufft i början, men ju längre tiden har gått… ”Tjomme” (Thomas Johansson) vet vad han gör, han måste få in spets, inga hard feelings från min sida, säger Porsberger.

Du köper deras beslut?

– Ja, jag köper det absolut. Eller…, jag får lov att göra det.

Förvånad över beskedet?

– Nja, ju närmare vi kom SHL började man också kolla på kontraktssituationen. Det var många som hade kontrakt över kommande säsong och då kände jag att jag, med utgående kontrakt, nog ligger risigt till. 

Du gjorde 13 mål senast Leksand var i SHL. Hur många tror du att du hade varit kapabel till den här gången?

– Det beror på vilken roll jag hade fått. Med samma roll som då hade jag gjort 15 mål, tror jag.

Istället för SHL-spel med Leksand blir det nu allsvenskt spel med AIK. Porsberger tycker att han har acklimatiserat sig bra i huvudstaden. 

Det är viss skillnad på Leksand och Stockholm…

– Jag trodde det skulle vara en större omställning men det är smidigt här, att åka tunnelbana och sånt. Det är mer folk i rörelse och det kan vara lite stressigt ibland. Men jag ville testa på att bo i en storstad. Jag är från en liten håla och har bara bott i små samhällen så det ska bli kul att testa på.

På torsdag ställs han för första gången mot sin förra klubb, då AIK och Leksand möts i försäsongsturneringen Skoda Trophy, där Sportbladet sänder samtliga matcher. 

Hur blir det att möta Leksand?

– Det känns kul. Det ska bli kul att se hur vi står oss och hur Leksand står sig. 

Kommer du att jubla om du gör mål?

– Nej, det kommer jag nog inte att göra. Eller vi får se… Det beror på hur jag känner. Eller, det är en träningsmatch så jag kommer nog inte att jubla. 

Vilken målvakt hoppas du få möta då. Axel Brage eller Janne Juvonen

– Brage har jag aldrig gjort mål på, så ställ in finnen i ”pytsen”.

En hyllning till Tobias Forsberg

När Porsberger den här säsong skrinnar ut på isen gör han det i tröja nummer 19. Ett nummer han aldrig tidigare har spelat i och det finns en speciell anledning till nummervalet. 

– Det är efter det som hände med ”Tobbe”. Det kändes rätt naturligt att byta nu när 19 var ledigt i AIK. Det är en hyllning till ”Tobbe”.

”Tobbe” är givetvis Tobias Forsberg. Leksandsforwarden som så tragiskt blev lam efter en otäck olycka under en match förra säsongen. 

– Det är bara för jävla hemskt, säger Porsberger.

Forsberg spelade med tröja 19 i Leksand.

Hur nära relation hade ni under åren i Leksand?

– När jag kom dit satt jag bredvid honom i omklädningsrummet. Han var med och hjälpte mig med mycket. 

Vet han om att du spelar i nummer 19?

– Ja, det gör han. Jag snackade med hans tjej, eller hon kommenterade när jag la ut en bild om det på sociala medier.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM