Kritiken: ”Hur fan kan man sitta kvar i bussen?”

avLinus Norberg, Mattias Karlsson

KARLSTAD/STOCKHOLM. Djurgårdsspelarna var ilskna och frustrerade efter matchen.

Allra argast var som ofta förr forwardsveteranen Dick Axelsson.

– Jag tänker inte snacka, glöm det. Vi var för dåliga, det är allt jag har att säga, säger han.

Dick Axelsson var tillbaka i Karlstad för möte mot Färjestad.

Klubben som tog hand om honom när han fick sparken från Djurgården 2008/2009, det har blivit totalt fyra säsonger i värmlandsklubben.

Inför den här säsongen bytte Dick Axelsson tillbaka till Djurgården från Färjestad.

Det syntes att det var mycket känslor som bubblade i 31-åringen inför sin förra hemmapublik – han spelade mycket, var aktiv över hela isen och hade en puck i stolpen vid ställningen 4–2 i slutet.

Vid ett tillfälle under matchen slängde han vattenflaskan hårt i golvet inne i båset – vattnet skvätte åt alla håll och det förre publikfavoriten i arenan buades ut.

Efter matchen kom Dick Axelsson ut ur omklädningsrummet svart i blicken, slängde demonstrativt slängigt på sig trunk och klubba och gick med bestämda steg mot bussen utan att vilja prata med media.

Kritiserades starkt

Färjestad vann den första SM-semifinalen i bäst av sju med 5–2 mot Djurgården hemma i Karlstad.

Hemmalaget inledde i en rasande fart, fick ett mål bortdömt, hade frilägen och öppet mål.

Till slut kom utdelningen, Jesse Virtanen prickade in ledningspucken i powerplay.

Sedan bjöd Djurgården hemmalaget på ett två-mot-ett-läge och Michael Lindqvist behövde bara lägga över pucken till Joakim Nygård som sköt in 2–0.

I den andra perioden gick Färjestad upp i en 4–0-ledning genom Jesse Virtanen på nytt och Daniel Viksten, och Djurgården kritiserades hårt av C More-experten Niklas Wikegård.

– Hur fan kan man sitta kvar i bussen i en semifinal? Det känns som att Djurgården egentligen inte är här, de ger bort puckar till Färjestad som sköljer över – Djurgården gör det ganska enkelt för Färjestad, säger Wikegård.

Försök till upphämtning

Sebastian Strandberg reducerade i slutskedet av mellanperioden, och Djurgården gjorde dock ett tappert försök i den tredje perioden.

Huvudcoachen Robert Ohlsson kastade om i formationerna och Axel Jonsson-Fjällby kunde reducera till 4–2.

Sedan hade bortalaget ett jättetryck på Färjestad och bud på ytterligare reduceringsmål.

Djurgården plockade ut målvakten Adam Reideborn med 4.30 kvar, men i stället kunde Martin Johansson göra 5–2 i öppen kasse och fixa Färjestadsseger i rond ett.

– De första två perioderna slänger jag i papperskorgen – vi var inte så bra som vi behövde vara, de sköljde över oss i 40 minuter. Vi behöver höja oss i disciplinen så vi inte blir utvisade och sedan spelet i boxplay, säger Robert Ohlsson.

”Vi skiter i den här”

Efter matchen snackade Djurgårdsspelarna ut ordenligt inne i omklädningsrummet.

– Vi kom ut alldeles för svagt – vi åkte för lite skridskor och tog för dumma utvisningar, det mesta var fel egentligen. Det här kommer i alla fall inte att upprepas, det har vi kommit överens om – det kommer att bli bättre nu, säger 21-årige forwarden Axel Jonsson–Fjällby.

Vad sa ni mer ordagrant till varandra?

– Vi sa att vi skiter i den här matchen. Vi försöker släppa det nu och tittar bara framåt – vi fokar på nästa match och tar med det som var bra, i tredje perioden var det bättre.

Vid 4–2-reduceringen åkte Jonsson–Fjällby helt enkelt från Färjestadspelarna genom att trampa mellan två av dem och sätta pucken säkert bredvid Färjestad-målvakten Markus Svensson.

– Det är så jag vill spela och bidra. Nu hjälpte det inte i dag, men det är bara att fortsätta så och alla får göra det de är bra på så ska det gå bra, säger Jonsson-Fjällby.

Andra matchen mellan lagen spelas på Hovet i Stockholm på måndagskvällen.