Anaheim kvitterade – Silfverberg toppar målligan

Publicerad 2017-05-15

65 mål.

Det är det nya svenska rekordet i ett och samma Stanley Cup.

Jakob Silfverberg stod själv för sin nionde fullträff när Anaheim vann mot Nashville med 5–3 och kvitterade semifinalen.

Och nu är slutspelets skyttekung större än Mats Näslund, Håkan Loob och Mats Sundin...

Nashville Predators blixtstartade i det andra mötet med Anaheim Ducks.

Redan efter 8.32 ledde bortalaget med 2–0 och såg ut att gå mot samma ledning i matchserien.

Svenskar låg bakom båda målen – Viktor Arvidsson assisterade till Ryan Johansens 1–0 och Mattias Ekholm till James Neals 2–0.

Anaheim såg slitet ut, men med exakt en minut kvar av första perioden smackade Sami Vatanen in reduceringen och gav fansen i Honda Center hopp.

Delar ledningen i skytteligan

Då blev det bättre fart på ankorna.

Och som vanligt i årets Stanley Cup handlade det om svenskar.

Redan 39 sekunder in i andra perioden slog Rickard Rakell en läcker diagonalpassning till Jakob Silfverberg vid den bortre stolpen.

Silfverberg kunde enkelt raka in 2–2-pucken i tom kasse för sitt nionde mål i slutspelet vilket innebär delad ledning i skytteligan med Pittsburgh Penguins Jake Guentzel.

Sedan gav Filip Forsberg – med sitt femte mål – Nashville åter ledningen och Viktor Arvidsson fick ytterligare en passningspoäng.

Men Anaheim vände 2–3 till 4–3 (Ondrej Kase och Nick Ritchie) innan den andra perioden var över.

De svenska målskyttarna var i fokus även när perioden tog slut.

Filip Forsberg spearade Jakob Silfverberg precis vid signalen. Han slog klubben mellan benen på sin landsman, men ingen av domarna såg händelsen och Forsberg klarade sig från utvisning.

I den tredje höll Anaheim undan, satte 5–3 i tom bur och kvitterade matchserien till 1–1.

”Alfie” har rekordet

Silfverbergs och Forsbergs mål gör att det blågula målrekordet utökades.

För statistiskt är detta det bästa svenska Stanley Cup någonsin. Totalt har de 39 spelarna som deltagit svarat för rekordnoteringen 65 mål.

Det förra rekordet – 61 mål – var från säsongen 2008/09 då Johan Franzén var bäst med 12 mål.

Franzén och hans lagkompis Henrik Zetterberg i Detroit Red Wings nådde tvåsiffrigt även 2007/08 – båda 13 mål – när de vann Stanley Cup.

Men bäst av alla svenskar är Daniel Alfredsson som gjorde 14 mål 2006/07 när hans Ottawa Senators föll i Stanley Cup-finalen mot Anaheim Ducks.

Bättre än Näslund, Loob & Sundin

Just nu ser det ut att kunna bli en repris på den finalen – exakt tio år senare. I så fall kanske Jakob Silfverberg kan hota ”Alfies” rekord.

Silfverberg passerade redan med nattens mål flera som nådde åtta mål som bäst: Mats Näslund, Håkan Loob, Mats Sundin, Fredrik Modin och Mikael Samuelsson.

Näste man på listan är Peter Forsberg som fick ihop tio när Colorado vann Stanley Cup 1996.

Hela listan med totalt antal svenska mål och den bäste målskytten i Stanley Cup sedan säsongen 1979/80 ser ni nedan.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se