Rönnberg hyllar VM-hjälten - men inget finalspel för Raymond

avHenrik Lundgren

GÖTEBORG. Hyllad av Frölundaledningen efter sitt hattrick i VM-finalen i går.

Men räkna inte med Lucas Raymond, 17, som någon finaljoker i Frölunda.

– Han är en spelare som jag definitivt vill ha in i Frölundas a-lag. Men vi har hela tiden pratat om att vi ska ha lite tålamod och lugn, säger Roger Rönnberg.

Han imponerade redan när han i vintras fick chansen i ett tiotal matcher i Frölundas a-lag. Men under finalen i U18-VM i går kunde resten av Sverige också se vilken guldklimp som göteborgarna har i sitt juniorlag. Och snart a-lag. Lucas Raymond gjorde tre av fyra mål i VM-finalen mot Ryssland när småkronorna blev världsmästare.

– Jag är absolut inte förvånad över hans VM-insats. Jag tycker att han har visat det under hela säsongen i Frölunda. Sen att han får ut det i en final är extremt roligt, det är kanske det som visar en del av hans karaktär och mentala styrka, att verkligen gå in och göra skillnad i en sån match. Det tycker jag är häftigt, säger Roger Rönnberg.

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Lucas Raymond firar med pokalen efter finalsegern i U18-VM

”Han är en artistspelare”

Att få hem en VM-guldhjälte speedad med självförtroende och form är förstås en drömsituation för Frölunda, men Rönnberg försöker samtidigt ta ner förväntningarna på Raymond. Skillnaden på U18-VM och SHL-finalspel är stor och utan att totalt stänga dörren för finalspel så ser Rönnberg snarare an på nästa säsong för talangens del.

– Vi har hela tiden pratat, jag och Lucas, om att vi ska ha lite tålamod och lugn. För han är en artistspelare, en av de här killarna som gör skillnad. Som ska spela powerplay, spela i en förstakedja och få ta en stor roll. Det blir lite annorlunda då att komma in till oss i a-laget, där våra spelare som har ungefär den rollen heter Rhett Rakhshani och Ryan Lasch. Så jag känner att lite lugn och ro med Lucas inte är fel. 

Ingen finaljoker med andra ord?

– Han är en spelare som jag definitivt vill ha in i Frölundas a-lag, sen om det är i år eller nästa år får vi se. 

Inför nedsläpp i morgon kommer Raymond och kedjekamraten Karl Henriksson, 18, att hyllas inför ett fullsatt Scandinavium.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Raymond under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Växjö 12 februari 2019 i Göteborg.
ARTIKELN HANDLAR OM