Ryter till mot NHL: ”Som att avla fram hästar”

Publicerad 2018-07-02

Den svenska leveransen av spelare till NHL är på väg mot ett rekordantal och har inbringat 63 miljoner kronor bara i sommar.

Då reagerar Djurgårdens sportchef, Joakim Eriksson, starkt mot NHL-klubbarnas kontrakteringar.

– Killarna behandlas som handelsvaror, som att avla fram travhästar där den som tävlar bäst når längst fram, säger han.

Följ ämnen
NHL

Att svensk hockey skickar tonvis av spelare till NHL varje år är knappast något nytt fenomen.

Sedan hockeysäsongen tog slut i våras har 23 (!) svenska spelare – de flesta unga talanger – skrivit NHL-kontrakt.

Just nu bara tre färre än rekordantalet.

Det nya avtalet mellan Svenska ishockeyförbundet och NHL har gjort att den ekonomiska ersättningen till klubbarna, som fostrat spelarna, har ökat med åtta procent och hittills har svensk hockey fått 63 miljoner kronor för spelarna som skrivit NHL-kontrakt.

Och mer kan det bli.

Fram till den 15 augusti kan NHL-klubbarna plocka spelare från Sverige, men från och med 16 juli kostar det 100 000 kronor extra för dem.

Vill behålla talangerna

Djurgården har fått mest pengar, men också tappat flest spelare.

Så sent som i natt skrev huvudstadsklubbens 18-åring, Axel Andersson, på ett NHL-kontrakt med Boston Bruins – utan att ha spelat en enda seniormatch i Sverige.

Och det är just det som upprör Joakim Eriksson, Djurgården sportchef.

– Det uppstår ett allvarligt problem när NHL-klubbar skriver kontrakt med spelare i allt lägre ålder. Det tycker jag, personligen, är en dålig respekt mot vad Sverige har åstadkommit i talangutvecklingen, säger Eriksson.

Av de 23 spelarna som skrivit NHL-kontrakt är fem av dem ännu inte etablerad på SHL-nivå, eller ens spelat en enda match i ligan.

– NHL-klubbarna skriver kontrakt med våra spelare i en allt tidigare ålder och lånar ut dem. De blir mer eller mindre ägare av spelaren och får stort inflytande över deras utveckling. För oss klubbar uppstår en jätteutmaning eftersom vi inte vet hur länge vi får behålla spelarna. Vi är duktiga på att utveckla dem, men det blir supersvajigt när vi inte vet hur länge vi kan räkna med spelarna eller lägga upp en plan för dem, säger Eriksson och fortsätter:

– NHL-klubbarna börjat skriva kontrakt med 18-åringar som ännu inte spelat en seniormatch, och skaffar sig därigenom inflytande gentemot spelaren och hans agent vilket givetvis blir svårt för dessa att motsäga. I NHL och AHL spelas det över 80 matcher per år och killarnas utveckling i fysträning och individuell träning på is blir, i mina ögon, bristfällig. Killarna behandlas som handelsvaror och det blir som att avla fram en massa travhästar där den som tävlar bäst blir den som når längst fram.

”Tittar på den svenska modellen”

Eriksson tycker att utvecklingen för unga spelare är betydligt bättre i Sverige.

– I Sverige har vi mjukare värden, en utvecklingstanke, och en bättre fördelning mellan matcher och träning. Sverige är världens bästa talangfabrik och jag kan önska en betydligt större respekt från NHL-klubbarna. Låt åtminstone talangerna gå färdigt på hockeygymnasiet och etablera sig på seniornivå i allsvenskan eller SHL innan de skriver kontrakt, säger Eriksson som dessutom önskar en högre ekonomisk ersättning för spelarna som går till NHL, samt en längre fördelning.

Just nu kompenseras klubben, eller klubbarna, som spelarna tillhört de fyra senaste säsongerna.

Hockeyförbundets vice ordförande, Peter Forsberg, har förståelse för problematiken för de svenska klubbarna och har också påtalat problemet för NHL upprepade gånger.

– Sverige har vunnit två raka VM-guld och varit i final i JVM. Det är klart att vi får ögonen på oss. NHL tittar mycket på den svenska modellen och vi är ett tydligt föremål för sajnings som kanske inte alltid borde vara sajnings, säger Forsberg.

– Vi har haft många diskussioner och vi har bett NHL-klubbarna att inte plocka spelare för tidigt. Sverige står förbannat högt i kurs hos NHL-klubbarna, men de måste ta spelare först när de är färdiga, och inte skicka ner dem i AHL.

Vad har du fått för respons?

– Det är för tidigt att säga, men jag är övertygad om att de lyssnar på oss. De general managers jag pratat med, bland andra Ken Holland (Detroit) och Jarmo Kekäläinen (Columbus), tycker att det är självklart att låta de utvecklas i Sverige.

Ersättningen från NHL ligger på 260 000 dollar (motsvarande 2 273 041 kronor) per spelare. Efter att den elfte spelare skrev på ett NHL-kontrakt ökade ersättningen med 90 000 dollar, pengar som fördelas mellan klubbarna senare.

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!