Publicerad 2019-01-06

De finländska utespelarna guldjublar ihop med målvakten Ukko-Pekka Luukkonen.

Finland vann junior-VM i ishockey efter en riktig finalrysare mot USA.

Kaapo Kakkos 3–2 i slutminuterna säkrade guldet, Finlands tredje på sex år.

Det blev en tuff, välspelad och mycket dramatisk final. Och den avgjordes i samma stil.

Just när matchen såg ut att gå mot förlängning avgjorde det stora framtidslöftet Kaapo Kakko föreställningen. I en tilltrasslad situation framför USA:s målvakt Cayden Primeau fångade Kakko upp pucken och kunde lyfta in den i nättaket.

Med bara halvannan minut kvar av matchen försökte sedan USA desperat komma tillbaka ytterligare en gång, utan att lyckas få till de riktigt heta chanserna.

När slutsignalen ljöd utbröt vilt jubel hos de blåvita spelarna och ledarna.

Målvakterna storspelade

Matchen var länge mållös, och de riktigt lysande stjärnorna var målvakterna Primeau och Finlands Ukko-Pekka Luukkonen. Finland lyckades spräcka nollan i ett powerplay i andra perioden, och sedan utöka till 2–0 i tredje, innan USA åter kom in i matchen.

Bara minuten efter Otto Latvalas 2–0 reducerade Alexander Chmelevski från snäv vinkel, och sedan hann det inte ens gå två minuter innan Chmelevski frispelade Josh Norris som direktsköt in 2–2.

Men det räckte alltså inte för USA.

Ryskt brons

I bronsmatchen var Ryssland det starkaste laget. Via 5–2 mot Schweiz tog laget en liten revansch för den missade semifinalplatsen i fjol.

Schweiz hängde med bra i hela matchen, och en storspelande Pjotr Kotjetkov i det ryska målet fick flera gånger rädda sitt lag med fina räddningar. Framåt kunde Ryssland tacka Kirill Slepets, som gjorde tre mål.

Schweiz, som slog ut Sverige i kvartsfinal, gjorde trots förlusten sitt bästa mästerskap sedan 2010.