Publicerad 2016-10-24

Höll tätt igen i årets sista landskamp

Hilda Carlén höll nollan mot Norge.

Kristiansand. Än så länge är Hedvig Lindahl förstavalet.

Men bakom OS-hjälten finns en målvakt som fortfarande inte har släppt in ett enda mål i landslagströjan.

– Fortfarande hundraprocentig, konstaterar Hilda Carlén efter 0–0 borta mot Norge.

Landslagsåret har nått sitt slut och det avrundades med en mållös historia i ett kallt och blåsigt Kristiansand.

En inramning som knappast är signifikativ för ett i övrigt succéartat 2016 där Sverige inte bara vann ett historiskt OS-silver, utan även tog sig till EM på ett extremt övertygande sätt.

Med en överlägsen 7–0-seger mot Iran i ryggen väntade i kväll en helt annan typ av motstånd på Sparebanken Sör Arena. Ett något mer ordinarie svenskt lag än det Pia Sundhage ställde på banan i fredags mötte ett Norge som var ute efter revansch från 0–1-förlusten i OS-kvalet mot Sverige i våras.

Norska dominans i andra

Och hemmalaget var nära att lyckas. Efter en jämn första halvlek, där Caroline Seger med två frilägen var närmst att spräcka den svenska målnollan, var det Norge som var klart närmast en seger i andra halvlek.

Ordinarie målvakten "Rio-Hedvig" – som hon kallas efter OS-succén i Brasilien – Lindahl vred till knäet under söndagens träning och tvingades kasta in handduken.

I stället fick Hilda Carlén chansen mellan stolparna – och höll tätt.

– Jag fick veta ganska sent att jag skulle spela. Det var bara att knyta näven och ladda för match, säger Carlén till Sportbladet.

Genombrottet i landslaget

Den 25-åriga Piteåmålvakten tvingades aldrig till någon jätteräddning men tog det hon skulle, plockade ner inlägg och ingav ett lugn när den svenska backlinjen stod på hälarna.

– Det var en match där jag, med all respekt för tidigare motstånd, fick mycket att göra. Skönt att få en sån match innan EM. Jag hoppas det blir fler.

Tidigare har det blivit tre landskamper för Hilda Carlén mot Moldavien, Finland och Iran där det i de två sistnämnda bara blev spel i en halvlek.

Hon medger att mötet med Norge var hennes största test i landslaget hittills.

Och efteråt kan hon konstatera att hon fortfarande inte vet hur det känns att släppa in ett mål i Blågult.

– Nej, man har hållit nollan än så länge, så man är fortfarande hundraprocentig.

Siktar på spel i EM

Närmast att få hål på målvakten i kväll var norska Lyon-stjärnan Ada Hegerberg, bland annat med en tung volleyträff, men utan att lyckas överlista Carlén.

Frågan är bara om hon kan ge Hedvig Lindahl en match om förstahanskarna i EM i Nederländerna nästa sommar.

– Hedvig är före som det ser ut nu, men jag ska samla på mig så mycket erfarenhet jag bara kan så att jag är beredd om det är jag som ska spela, säger Hilda Carlén.