Eliasson: ”Då hade mitt värde varit dubbelt”

Uppdaterad 2019-02-25 | Publicerad 2019-02-24

LONDON. Formstarkast i ligan – Bristol City nosar på en plats i Premier League kommande säsong.

Niclas Eliasson gör succé.

Läropengen i AIK gör att 23-åringen nu tar plats i en av de tuffaste ligorna.

– De säger att Championship nästan går snabbare än vad det gör i Premier League. Många brukar skoja att om jag hade haft Santana på ryggen så hade mitt värde varit det dubbla, säger Eliasson med glimten i ögat.

Endast en förlust på 14 ligamatcher. Bristol Citys fina form i Championship gör att klubben är på sjätteplats. Den ger i nuläget en playoff-plats till Premier League.

För Niclas Eliasson går det bra i klubben. Mittfältaren har spelat 24 av 32 matcher i ligan, han har stått för två mål och fyra assist från sin ytterposition.

Han stod för ett drömmål i FA-cupen mot Bolton, men sedan fick laget ge sig mot Premier League-klubben Wolverhampton. Efter 13 ligamatcher utan nederlag blev det förlust mot ligaettan Norwich på bortaplan i helgen. För Eliasson blev det inga minuter på planen.

Drömmål i FA-cupen

För två veckor sedan blev han dock målskytt i vinstmatchen mot QPR.

– Det var härligt. Jag fick bollen till höger i straffområdet, vek in och curlade in den med vänsterfoten, säger Eliasson.

Målet i FA-cupen mot Bolton var också snyggt (se målet).

– Jag fick en bra träff. Jag fick bollen centralt och så drev jag bollen mot mål. Det blev någon överstegsfint och sen vek jag in och knorrade in den i bortre. Det var ett bra mål, han.

Där kändes du som en spelare med hur mycket självförtroende som helst. Annars gör man inte så.

– Jag har känt att jag har haft väldigt bra självförtroende den här säsongen. Det är klart att när man får speltid och laget går bra så får man extra självförtroende. Tränarna säger att när jag får bollen en mot en ska jag bara köra.

Bristol City har spelat ihop 53 poäng och innehar en playoffplats. Laget har åtta poäng upp till en direktplats till Premier League och man har 14 ligamatcher kvar av säsongen.

– Bristol City har de senaste åren tagit stora kliv varje säsong. Vi låg tvåa i ligan fram till jul förra säsongen och hade en väldigt bra form. Sen fick vi skador som gjorde att vi tappade. Vi ligger med bra i år och jag skulle säga att vi har goda möjligheter att slåss om en plats till Premier League, säger mittfältaren.

– Vi är ett lag av lagen som försöker spela fotboll på ett fint sätt, vi har en klar spelidé. Sen är det som våra tränare säger att i den här ligan måste man anpassa vårt system efter vi vilka vi möter. Jag tror det är svårt att hitta en liga där kontrasterna är så stora som de är i Championship.

Hur är det att spela i Championship?

– Jag tror att många hemma i Sverige har lite fel bild av Championship. Jag tror många fortfarande har bilden av 80-talet och engelsk fotboll, det får man ofta höra. Att det bara är långbollar, fysisk fotboll och tuffa tacklingar. Självklart finns det den fotbollen, men lagen har utvecklats väldigt mycket och det har spenderats enormt mycket pengar från storklubbar som egentligen är Premier League-lag, enligt mig. De värvar in från andra länder - till exempel spanjorer och portugiser - och storklubbar i Europa. Då förändras ju fotbollen.

”Inte kul att åka till Millwall”

– Det är en väldigt utvecklande miljö. Man kan på en lördag spela mot Leeds och West Bromwich som vill spela bra fotboll och som har värvat många bra spelare - sen tre dagar kan du spela mot Millwall borta där det är väldigt tufft att spela och en annan fotboll. Fansen är tuffa där. Som bortalag är det inte kul att åka dit, man får verkligen kriga.

Låter som du lär dig mycket.

– Som ung spelare är det en väldigt utvecklande miljö när man får spela olika typer av matcher. I vissa ligor ser de flesta matcherna hyfsat lika ut, men i Championship är det väldigt stor skillnad. Det är lärorikt.

Hur skiljer ligan sig mot Premier League?

– Vi har några stycken i laget som har spelat i Premier League. De säger att Championship nästan går snabbare än vad det gör i Premier League. Men att skillnaden är att i Premier League har de den där extra kvalitén, speciellt i topplagen. Men vi har ändå visat, sedan jag kom hit, att vi i cuperna kan skaka lag i Premier League. Vi har slagit ut Watford, Crystal Palace, Stoke, Manchester United och sen fick vi ett dubbelmöte med Manchester City under en tid de slog alla lag i Premier League med 3-0, haha. Vi stod upp bra och förlorade 2-1 borta och sen blev det 3-2 till dem när vi spelade hemma. Det var kul. Den här säsongen slog vi ut Huddersfield i FA-cupen. Vi har haft ett bra facit, kul att man känner att det inte är så stor skillnad.

Är Bristol Citys mål att gå upp i PL?

– Vissa lag har klara mål, men vi har inte suttit i något möte och sagt att ”det här ska vi uppnå annars är det ett misslyckande”. Nu ligger vi i en bra position så vore konstigt om vi siktade på att i alla fall ta en playoff-plats. Nu när vi har mött alla lagen skulle jag nog säga att vi har en möjlighet att vara med hela vägen in.

Samtal med managern

Eliasson flyttade till Bristol City i augusti 2017. Det blev tretton framträdanden under förra säsongen. Trots knapert med speltid var det en nyttig säsong.

I maj – innan spelarna gick på ledighet – hade alla spelare ett snack med managern.

– Alla allsvenska spelare som flyttar utomlands får alltid tips från folk som har spelat utomlands tidigare. Men tills den dagen man själv flyttar tror jag inte man kan förbereda sig till hundra procent. Man behövde så klart en period för att komma in i allt fotbollsmässigt.

– Dagen efter sista omgången hade vi individuella samtal med managern. Jag hade det mötet på förmiddagen och då sa tränaren “vi ser att du har väldigt mycket potential och det var ett väldigt bra år för dig som nykomling. Vi tror väldigt mycket på dig inför nästa säsong”. Då sa jag att jag höll med och att jag kommer köra väldigt, väldigt hårt under sommaren och visa att jag verkligen vill vara med och ta en plats i elvan och vara en viktig spelare för Bristol City. Alla spelare säger väl det när man sitter ner med managern, haha. Vi fick pulsklocka och några pass som vi skulle köra, det var väl två pass i veckan.

Bäst resultat i testerna

Han tog några dagar ledigt i Brasilien, men sedan var det hård träning hela sommaren. Han körde med personlig tränare och tränade även med Falkenbergs FF.

– Jag körde väldigt hårt hela sommaren och när vi kom tillbaka till försäsongen så hade jag bäst resultat av alla på våra tester. Sen började försäsongen och jag gjorde det bra. Tränaren kallade in mig på kontoret och sa “det du sa till mig när vi satt den första veckan i maj var inte bara falska ord, du har verkligen gjort allt”. Han tyckte att jag hade visat en bra attityd. Det var väldigt kul och jag kände att jag gav mig själv bra förutsättningarna för den här säsongen.

– I träningsmatcherna började jag leverera direkt, jag gjorde två mål i första matchen. Sen har det runnit på. Jag startade premiären och startade i princip alla matcher efter det. Jag fick tyvärr en överbelastning i hälsenan så jag fick vila ett par matcher. Då vann vi några matcher och jag fick sitta på bänken. Sen var jag tillbaka med mål i FA-cupen, så det var bra.

Du känns som en lugn person. Har ligan gjort dig tuffare?

– Man har fått bli mycket tuffare. Jag är alltid samma person utanför planen, glad och positiv. Men när det är match kan man inte vara för snäll, man måste vara tuff och lite elak.

Är det mycket tjafs under matcherna?

– Det blir en del. Motståndarna försöker, särskilt när man är ytter och de vet att man gillar att utmana en mot en. Då försöker de med lite fulknep.

Vad för fulknep?

– Det är mycket snack. När man står vid en hörna och domaren kollar bort kan man få en stämpling. I min position är det mest att ytterbacken försöker att få en ur balans genom att säga saker. Det är kanske inte ord jag ska säga här, haha.

Tunga tiden i ”Gnaget”

Du lyckades i IFK Norrköping men inte AIK. Varför?

– Det handlar mycket om tillfälligheter. Jag var yngre när jag gick till AIK, det är en faktor. Från lilla Falkenberg till stora Stockholm, och det handlar om en mognadsfas i livet och det påverkar hur man levererar på planen. När jag flyttade till Norrköping hade jag gått igenom den fasen, jag hade lärt mig att ta hand om mig själv utanför planen. Sen tror jag att den personen som har betytt mest för mig efter AIK är tränaren Jens Gustafsson. Vi pratar en gång i veckan.

Ser han dina matcher?

– Ibland. Jag vet inte om han gör det längre, men han säger att han gör det, haha.

Ger han dig råd?

– Nej, nu är det inte så mycket. Jag jobbade med honom under hela min Norrköpingstid och då lärde han mig mycket. I dag pratar vi fotboll men inte så mycket “jag tycker du skulle ha gjort den där löpningen”. Nu ger han mig tips om hur jag ska tänka utanför planen, i livet. Jag är väldigt tacksam för den hjälpen jag har fått av honom.

Det är också ett tufft steg att gå från allsvenskan till Championship. Antar att flytten till AIK lärde dig mycket.

– Det har du helt rätt i. Det är många som kanske ser “han gick till AIK och slog inte igenom”, och de kan se det som ett misslyckande. För mig var det exakt det jag behövde, jag fick lära mig mycket på den tiden. Hade jag inte gått igenom det så hade jag haft det mycket tuffare i dag. Det gjorde mig stark och det gör att jag klarar av att spela i en av de tuffaste ligorna nu. Jag känner mig väldigt stark mentalt och har ett väldigt bra självförtroende som gör att jag kan leverera väldigt bra på planen.

Har du någon favoritliga?

– Jag har inget favoritställe som jag måste gå till. Nu spelar jag i Championship och trivs bra, det är en utvecklade säsong för mig. Sen vet man aldrig, det kan svänga fort i fotbollen. Jag har alltid haft en dröm sen jag sprang runt på Falkenbergs IP att spela i någon av de största ligorna i världen. Om det är Premier League, La Liga eller Serie A vet jag inte.

Favoritklubb?

– Barcelona har det alltid varit. Ronaldinho var den stora idolen. Jag träffade på honom när jag var på semester i somras.

Var?

– Vi var i Dubai och så var han också där.

Snackade du med honom?

– Jag var där med några kompisar från laget. Han hade sitt säkerhetsteam med sig. Jag såg inte att han var där först, och då hade mina engelska kompisar gått fram först och frågat om de fick ta en bild. Då sa säkerhetskillarna “nej, inga bilder, han vill inte ta några bilder”. Men då gick jag fram och pratade portugisiska med honom, jag kan språket eftersom min mamma är från Brasilien. Jag sa att jag var från Brasilien och att jag jättegärna skulle vilja ta en bild. Han bara “kom, det är inga problem”. Sen satt vi och pratade och han var jättetrevlig och undrade var vi spelade för någonstans. Han önskade mig lycka till. Det var jättekul att få träffa honom. Mina polare från England var inte jätteglada när bara jag fick sitta där, haha.

Hur tänker du gällande svenska landslaget?

– Det är klart att det är en dröm att få spela för landslaget. Det är väldigt bra spelare där med tuff konkurrens. Men jag försöker jobba väldigt hårt varje dag, träna hårt och köra mycket extra för att ge mig själv de bästa förutsättningarna. Sen får man om chansen kanske kommer någon gång i framtiden.

Förbundskaptenen Janne Andersson bestämmer. Men tycker du att du förtjänar att få visa upp dig?

– Som jag sa är det väldigt tuff konkurrens. Jag tycker att jag har gjort en väldigt bra säsong så här långt, men känner själv att jag har ännu mer i mig. Jag har förhoppningsvis nivåer där jag kan leverera mer och om jag gör det så kanske möjligheten kommer. Men jag vill inte säga att det är självklart att jag ska vara en given startspelare där.

Har ni haft någon kontakt?

– Jag träffade på honom när han var i Norrköping, men inte mycket mer än så.

Niclas pappa är född i Sverige och hans mamma är från Brasilien. Det är mycket fotboll i familjen. Hans två systrar spelade fotboll förut.

– Vi har ett väldigt stort fotbollsintresse som kommer från släkten i Falkenberg och Brasilien, där de älskar fotboll. De flyger över och ser matcher.

Hur mycket släkt har du i Brasilien?

– Mycket stor släkt. Mamma har många syskon, så jag har många kusiner.

Har Brasilien haft stor inverkan på din fotboll?

– Vi åkte alltid ner till Brasilien hela familjen, vi har ju hus därnere. Vi var där en gång om året och då blir det att man kände av kärleken till fotbollen som finns i Brasilien. Man blev väldigt motiverad av de åren där, jag ville verkligen bli fotbollsspelare. Den kärleken till fotbollen fick jag när jag var i Brasilien.

Vilken brasiliansk spelare vill du jämföra dig med?

– Oj. Haha.

– En som jag kollar väldigt mycket på är Douglas Costa i Juventus, det är en väldigt bra spelare. Sen försöker jag kolla på hur han gör i situationer och så försöker jag ta efter det. Annars är favoritspelaren Neymar. Det är de två.

Kör du mycket träning en mot en?

– Vi har en tränare i Bristol City som vi kör något pass i veckan för bara oss yttermittfältare. Då kör vi en mot en-situationer. Han brukar visa videoklipp på toppspelarna, Costa, Neymar, Hazard och Messi. Vi kollar hur de gör och så försöker vi ta efter

Har du ett smeknamn i Brasilien?

– Mammas efternamn är Santana. Men de säger Niclas. Många brukar skoja att om jag hade haft Santana på ryggen så hade mitt värde varit det dubbla, haha.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln