Hamad tvåmålsskytt när Hammarby vann i cupen

Uppdaterad 2018-03-08 | Publicerad 2018-02-18

Stockholmsderby mellan ett brokigt gäng från fjärdedivisionen och ett aspirerande allsvenskt topplag som spelade bortamatch på hemmaplan.

0–8? Knappast, Hammarby hade helt andra riktnummer inför den här matchen.

– Det var skönt att vinna, säger tränare Stefan Billborn efter tvåmålssegern mot Vasalund.

I går var det AIK som hade hemmamatch på Tele2. I dag spelade Hammarby borta mot ett annat Solnalag på samma arena. För Stefan Billborn, som gjorde sin första tävlingsmatch som huvudtränare för Hammarby, handlade det framför allt om att få med sig en vinst efter 1–4-förlusten i träningsmatchen mot Frej och en i övrigt skakig försäsong där laget bland annat spelade 0–0 mot irländska Shamrock Rovers och förlorade med 1–2 mot tjeckiska Jablonec efter att stundtals ha blivit rejält utspelade.

Motståndarna Vasalund spelar i år i division 2 och tränas av Nebojsa Novakovic, tidigare assisterande tränare i Vasalunds samarbetsklubb AIK.  I hans startelva återfanns bland andra AIK-bekantingen Kenny Pavey och AIK-lånen Daniel Mushitu och Adam Ben Lamin.

Jajic i stolpen

Även om Hammarby inte gjorde någon perfekt insats inför 5 702 åskådare på Tele2 Arena var matchen en klar förbättring för Billborns gäng. Redan i den sjätte minuten tog laget tog ledningen genom Jiloan Hamad.

I mitten av första halvlek hade Dusan Jajic en boll i stolpen och i anfallet efter fick gick Hamad omkull och fick straff efter att ha fått en fin framspelning från nye vänsterbacken Neto Borges. Lagkaptenen klev själv fram till straffpunkten och utökade ledningen.

Efter Juniors mål i början av andra halvlek gick Hammarby ner i tempo och släppte till flera chanser. Vasalund hade en nick i stolpen och några minuter senare räddade Björn Paulsen på mållinjen efter en hörna. Johan Wilands vikarie Benny Lekström räddade ett skott från Marlon Sackey-Mensah, men kunde inte stoppa 18-årige Mai Traoré som reducerade på nick.

Räddade Paveys straff

I den 83:e minuten pekade domaren på straffpunkten efter att Traorés skott träffat Paulsens hand. Lekström räddade dock Kenny Paveys straff och Andreas Rakos skott på returen tog i stolpen.

På övertid kunde Hamad blivit tremålsskytt, men avslutet gick strax utanför vänster stolpe och slutresultatet blev 1–3 i Hammarbys favör.

– Det var skönt att vinna. Jag tycker att vi vinner klart, även om vi går ner oss i slutet av andra halvlek, säger Stefan Billborn.

Hammarbys tränare tycker att laget har blivit bättre och bättre under försäsongen.

– Jag tycker att vi tar kliv hela tiden. Men det är en stor omställning mot förra året då vi spelade 4-1-4-1 när vi var som bäst. Det var mycket långa bollar, omställningar och vi var jäkligt starka. Nu försöker vi ändå lira, och ibland blir det kanske lite för mycket lir och kanske lite för utspritt, säger han.

Tankovic klev av

I Hammarby gjorde både högerbacken Simon Sandberg och vänsterbacken Neto Borges tävlingsdebut för klubben.

– Det är två ytterbackar som vi vet är bollskickliga. De kommer bli anfallsvapen, bra passningsspelare. Jag tror att vi kommer att få en ny dimension med dem i vårt spel, säger Stefan Billborn.

I början av andra halvlek klev Muamer Tankovic av efter att ha tagit sig mot ljumsken.

– Han sa att det låste sig i ljumsken. Det är inte att han dragit den. Jag tror inte att det är någon fara, säger Billborn.