Rysk seger mot Turkiet – glädjande för Sverige

avKristoffer Bergström

Foto: TT
Sverige lagkapten ger tummen upp – ryssarnas 2–0-seger mot Turkiet hjälper oss en aning i jakten på en biljett till Europamästerskapet 2020

Sverige har kommit en liten, liten bit närmare EM.

Utan att spela.

Ryssarnas 2–0-seger mot Turkiet hjälper oss en aning i jakten på en biljett till Europamästerskapet 2020.

Nations League är en snårskog. Skulle vi gå igenom alla förutsättningar hade den här artikeln snart spårat ur i tabeller och hypoteser.

Så låt oss göra det så enkelt vi kan (och det är ändå inte särskilt lättbegripligt):

Sverige måste segra borta mot Turkiet (17 november) och hemma mot Ryssland (20 november) för att ha chans på en av de fyra EM-biljetter som finns i turneringens pott.

Viss fördel om Turkiet förlorade

Skulle inte det gå vägen finns goda skäl att kämpa om andraplatsen i gruppen, eftersom det ger bättre seedning i EM-kvalet, som börjar spelas i mars 2019.

Är du med så långt?

Då tar vi in nästa faktor: under söndagen möttes de två andra lagen i gruppen, Ryssland och Turkiet. För de svenska chanserna på gruppseger var resultatet i princip egalt. Men för att underlätta att ta en andraplats vore det bra om Turkiet förlorade, eftersom det då räcker att besegra dem 17 november.

Ingen friplats för arrangören

Och visst förlorade turkarna.

Roman Neustädter satte 1–0 och Denis Tjerysjev 2–0 i en match där gästerna hade bollinnehavet men skapade få chanser.

För att vinna gruppen krävs alltjämt två blågula segrar. Då inbördes möte går före målskillnad räcker att Sverige gör 1–0 på båda lagen.

För att gå om Turkiet och bli tvåa räcker det att slå dem. Eller kryssa och sedan besegra Ryssland. Sker detta kommer vi att bli andraseedade när EM-kvalets tio grupper ska lottas – sker det inte blir vi tredjeseedade och får sannolikt svårare kvalgrupp.

(Dessutom blir vi nerflyttade en division i Nations League, men det är i sanningens namn inte någon katastrof rent sportsligt. Och lite för rörigt för att gå igenom i en redan lång artikel).

EM 2020 spelas i tolv olika länder. Därför kommer det för första gången sedan 1976 inte delas ut någon friplats till arrangörerna.

ARTIKELN HANDLAR OM