Firmorna ska krossas – ”Al Capone-style"

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2013-03-21

Vill att de värsta firmakillarna ska punktmarkeras

Björn Eriksson föreslår rejäla krafttag mot huliganfirmorna i sin statliga utredning.

En ”10-i-topplista” bör tas fram för att effektivt krossa våldsverkarna – med alla möjliga medel.

– Du kanske minns din Al Capone, som plockades bort en gång i tiden för skattebrott, säger Björn Eriksson till Sportbladet.

Följ ämnen

När Björn Eriksson presenterade sitt slutbetänkande i Huliganutredningen under torsdagen gick han bland annat igenom ”det svenska Firmalandskapet”.

Som Sportbladet skrivit tidigare är Eriksson rejält oroad över hur huliganernas påverkar idrottsklubbarna.

För att verkligen komma åt problemen föreslår utredaren nu att polisen uppför ”10-i-topplistor” med de värsta huliganerna i respektive firmor.

"Vänd in och ut"

– Säg att man har nummer ett, nummer sex och kanske nummer fyra. Då ska vi koncentrera oss på dessa personer och verkligen vända ut och in på för att få de bortplockade, säger Eriksson.

Enligt utredningen finns det cirka 22 000 organiserade supportrar – av dessa antas cirka 700 personer vara verksamma firmamedlemmar.

Och huliganerna måste jagas på bred front, anser Eriksson.

– Om du bestämmer dig för att plocka bort några sådana här firmakillar, då kanske du inte bara ska jobba med idrott, för ofta begår de inte brott på arenan. Men de kanske håller på och fifflar med skatten eller gör något annat. Är du lite ”outlaw" så är du det över hela spektret, säger han.

Jämför med "Tjock-Steffe"

Björn Eriksson gör jämförelser hur flera maffiabossar krossats med hjälp av metoden och tar upp ett exempel från när han själv var rikspolischef.

– Vi hade sådana här som ”Tjock-Steffe” i Uppsala och annat. Då bestämde vi oss för att plocka bort honom, för han ställde till med så jäkla mycket elände. Om någon fifflar på alla möjliga områden är det lättare att sätta dit personen för det, än att bara koncentrera sig på idrott.

Är firmakillarnas kriminalitet i proportion med maffialedare?

– Nej, det var nog värre på den tiden. Men jag tog det som ett exempel på tekniken. Är det brott utanför idrott så kan du lika väl fälla någon på det som inom inom idrott. Min ganska bestämde övertygelse är att ganska många av de aktiva utövarna i en firmakultur begår också andra brott, säger Eriksson. 

Följ ämnen i artikeln