Polisens svar: ”Har rätt att förbjuda tillställning”

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2019-07-05

Massiva supporterprotester väntas till helgens allsvenska fotboll.

Måltavlan: Polisen.

– Polisen har rätt, med stöd av lagstiftningen, att förbjuda en tillställning men vi kommer inte göra det. Vi vill se till att klubbarna tar sitt ansvar så att vi inte ska behöva lägga oss i, säger Mats Norlin, regional och nationell samordnare på polisen.

Sportbladet har tidigare intervjuat polisen om den pågående konflikten mellan supporterrörelsen i Sverige och ordningsmakten. Den rullar nu vidare efter allsvenskans sommaruppehåll. Till helgens allsvenska matcher har SFSU, svenska fotbollssupporterunionen, och klubbarnas supporterorganisationer sjösatt massiva protester mot polisen och supportergrupperna kommer inleda varje match med 20 tysta minuter. Kritiken riktas framför allt mot den så kallade villkorstrappan och de åtgärder, som begränsning av antalet åskådare på matcherna, som polisen kan ta till i jakten på illegal pyroteknik.

Sportbladet har pratat med Mats Norlin, nationell och regional samordnare på polisen, så här säger han om protesterna.

– Jag har ingen åsikt om vad de vill göra. De får göra precis som de vill. Men jag kan tycka att det är lite missriktat då vi på polisen följer lagstiftningen. Det är vår ståndpunkt i det hela. Jag vill också poängtera att jag förstår supportergrupperna men jag vill också att de ska förstå polisen.
Norling fortsätter:

– Jag har läst i medierna om protesterna och fått det uppmärksammat för mig via många olika aktörer. Men en som hörde av sig till mig kände att hen tvingas till något som hen själv inte vill göra. Som känner att man dras med när man står på läktaren och hejar fram sitt lag.

”Har informerat alla”

Supporterrörelsen har länge eftersökt en bättre dialog med polisen och menar att den nuvarande dialogen är bristfällig eller obefintlig.

Hur ser du på det?

– Vi har haft möten med supportergrupperna. Vi har informerat alla och gjort vad vi har kunnat. Men vi kanske borde ha varit tydligare med att informera lagens kunder, alltså publiken. Där kan vi rannsaka oss själva. Men jag känner också att vi har tagit vårt ansvar. I juni hade vi möten med de tre allsvenska lagen i Stockholm. Vi har haft möten med Sef och med förbundet. Det har varit återkommande. Men med facit i hand borde vi kanske ha tagit större ansvar. Och det borde även Sef och SvFF ha gjort.

”Kommer inte göra det”

Om de många mötena säger Norlin följande:

– Vi är överens om vissa frågor, men inte alla. Polisen jobbar hela tiden med dessa frågor. Och jag är medveten om att det här är en del vi har fått kritik för.

Supporterrörelsen menar att polisens villkorstrappa i slutändan kan leda till att det spelas allsvenska matcher helt utan publik. Stämmer det?

– Om man säger så här: I teorin ja, men inte i praktiken. I fotbollens regelverk finns det en paragraf att en eller flera matcher kan spelas utan publik. Det är en påföljd. I teorin kan det hända. Men det kommer inte hända i praktiken. Och jag vill påpeka att det inte är polisens mål heller. Vi vill uppnå så pass god fotboll med bra arrangemang runt omkring så att vi inte behöver använda oss av vår villkorstrappa. Polisens regelverk skiljer inte från det på SvFF. Vi följer lagstiftningen och paragrafer som finns.

– Polisen har rätt också att förbjuda en tillställning men vi kommer inte göra det. Vi vill se till att klubbarna tar sitt ansvar så att vi inte ska behöva lägga oss i.

”Vet inte vad det beror på”

Kritiken har varit både rättvis och orättvis, menar polisen.

– För mig är det jätteviktigt att ha hela bilden klar för sig. Alltså från allra första början då den nya lagstiftningen infördes. I dag uppfyller vi inte kraven som är satta på grund av just den lagstiftningen – och då känner vi att vi måste agera.

Norling fortsätter:

– Vi insåg att vi måste börja jobba på ett annat sätt. Och jag vet inte exakt vad den här konflikten beror på, jag har faktiskt inte facit i hand. Jag vill inte ha det som det är nu. Men jag känner att det inte är vi från polisen som har gjort det till en konflikt. Men återigen, det är viktigt att förstå hela bilden. Vår huvudambition är att polisen inte ska behöva använda villkorstrappan. Men om vi känner att vi behöver göra det så kommer vi göra det. Och det har vi stöd för i lagstiftningen.

Mats Norlin avslutar sitt resonemang:

– Man kan förstås fråga sig: var ligger felet. Är det hos polisen eller i lagstiftningen? Men vi måste kunna göra vårt jobb. Och det är att se till att alla som vill gå på fotboll ska kunna göra det.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.