Polisen: Klubbarna gör inte nog

Publicerad 2019-01-07

Trots upprepade påtryckningar och en officiell agentförteckning är polisen inte nöjd med hur förbundet och elitklubbarna hanterar problemet med kriminella agenter.

– Många klubbar gör affärer med tveksamma personer, säger Fredrik Gårdare.

Det har gått två år sedan Fredrik Gårdare på polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet varnade svensk fotboll första gången.

– Svensk elitfotboll och Svenska fotbollförbundet informerades om att vi såg oroväckande tendenser till att grov organiserad brottslighet tittade närmare på fotbollens värld och möjligheter att komma över pengar där, säger Fredrik Gårdare i en exklusiv intervju med Sportbladet.

Sef och SvFF har i sin tur informerat elitklubbarna i allsvenskan och superettan samt infört ett certifieringssystem där agenter måste registrera sig.

Men det är inte nog, menar Fredrik Gårdare, som hävdar att polisen fortfarande ser att kriminella nätverk har ett intresse i fotbollen.

– Och framför allt då i agentsammanhang, säger Fredrik Gårdare.

Hur ser du på förbundets nya certifiering och registrering av agenter?

– Jag tycker det är bra att fotbollen börjar ta tag i det. Från vår sida är det bra om man brottsförebygger så det inte slutar i fall av hot, mutbrott och ekonomisk brottslighet.

”Jag måste vara ärlig…”

– Men vi ser att det förekommer kontakter och sker affärer med personer från nätverk som är välkända för oss. Det kan innebära stora problem att göra affärer med fel personer på fel sätt. Om klubbarna vill hjälpa till att brottsförebygga så är vi tacksamma, men jag kan ärligt säga att vi inte riktigt har sett det. Där ligger fortfarande ett arbete hos klubbarna. Jag ska inte sticka under stol med att flera klubbar gör affärer med tveksamma personer från kända nätverk.

Vad är det för nätverk?

– Nätverk som vi känner igen från andra sammanhang och olika former av organiserad brottslighet.

Förbundet har officiella listor på sin hemsida med registrerade och certifierade förmedlare och agenter. Du varnar för kriminella agenter, finns det sådana personer med på SvFF:s listor?

– Ja, det finns personer som vi har ett intresse av där, säger Fredrik Gårdare.
– Men av sekretesskäl kan jag inte kommentera enskilda namn och företag.

Varför inte?

– Dels av sekretess vad gäller polisens brottsbekämpande verksamhet, men också sekretess för den enskilde. Vi får aldrig lämna ut information som kan vara negativ för någon person.

Hur ska man göra för att inte misstänkliggöra alla agenter?

– Det är ett jobb för fotbollen, anser Fredrik Gårdare.

”Pågår intensiv informationskampanj”

Tobias Tibell på Svenska Fotbollbollförbundet menar att det just nu pågår en intensiv informationskampanj.

– Både mot förmedlarna, alltså agenterna, men framför allt mot klubbarna och spelarna för att de ska veta vad som gäller med de här nya reglerna.

– Vår tydliga uppmaning till klubbarna och spelarna när de blir kontaktade av en agent är att fråga om denne är behörig. Är svaret ja – kontrollera det då på vår hemsida och förteckning, säger Tobias Tibell.

Om svaret är nej är uppmaningen att backa ur affären:

– Annars är det bara att säga nej tack och uppmana personen att skaffa behörigheten innan det kan bli aktuellt med ett samarbete. Det är vår viktigaste parameter mot spelare och klubbarna, säger Tobias Tibell på SvFF.