Hur ska man hantera fotbollstragedierna?

Football Radical: Lyssna på senaste podcast-avsnittet från Bank och Frändén

Publicerad 2019-02-11

Döden, februariglåmigheten, nyfascismen och Carl Jungs färglära.

Kom och häng med Football Radicals nya podcastavsnitt – det blir kul!

Det finns de som har svårt för det de höjda ögonbrynens kultursnobberi som av och till präglar Sportbladet-duon Johanna Frändéns och Simon Banks podcast Football Radical.

Johanna vänder sig bestämt mot beskrivningen, och öppnar veckans filosofiska fotbollslåda med att citera Shakespeare. William, då. Och Craig. Med ett avstamp i rakt ner i februari-ansikten lyckas Johanna hitta ett riktigt Real mitt i världens kanske mest politiskt laddade region, och landar i att kashmir inte bara är ett klädesplagg för fotbollsproffs.

Till en något tyngre tonträff funderar Football Radical på hur man egentligen kan eller ska hantera fotbollstragedier, apropå cynismen kring Emiliano Salas död. Det finns också ett skäl till varför det pratas om en lämplig sista vila för Zlatan Ibrahimovic (det handlar om meloner) och Cristiano Ronaldo (det handlar om speglar).

Ingenting, inte ens meloner, går ju annars upp mot det finaste som finns i fotboll: Målpassningen.

– Mitt bästa mål var en passning, som Eric Cantona slog fast.

Inte ens nära

Bank och Frändén hittar de bästa passningarna i Spanien och Belgien, hyllar Guti (åh, Guti), Zizou och Lionel Messis förmåga att inte ens behöva röra bollen för att röra världen en smula. Och så gräver de fram Karl-Alfreds okända belgiska kusin som revolutionerade vårt sätt att se på fotboll.

Via en sväng på psykoanalyssoffan diskuteras varför rött alltid är rätt, även på fotbollsplanen (och varför Johanna har en svaghet för oskuldens färg, fotbollwise). Jungs drömlära konsulteras, liksom Alex Fergusons, och Edinson Cavanis skadade fot.

Nog där? Inte ens nära.

Spansk nyfascism, italiensk genealogi, Davide Astori, Svante Ingelsson, förintelseförnekare, Zinedine Zidane, Roberto Firmino, Donald Tusk, första världskriget, Sean Dyche, Andres Iniesta, skotska svordomar, Manchester-scenen, frågesportsrevansch och en crowdsurfande Peter Crouch.

Kort sagt: allt man behöver för att lyfta en vardag i februari, en timmas fotbollslyssning bort. Välkommen till Football Radical.