Stenhårda kritiken mot förbundet: Katastrofalt dåliga

Publicerad 2018-06-01

Charlotte Ovefelt fick 100 000 kronor i bidrag i Svenska fotbollförbundets projekt ”Alla är olika – olika är bra”.

Nu går hon till stenhård attack mot kompetensen på själva fotbollförbundet i jämställdhetsfrågor.

– De har inte kompetensen i SvFF och det är pinsamt. Jag tycket att förbundet är katastrofalt dåliga på detta, säger hon till Fotbollskanalen.

I samband med Metoo-rörelsen framkom flera uppgifter om hur Svenska fotbollförbundet hade problem med jämställdhetsfrågor och ren sexism. Gunilla Axén vittnade om hur hon mottagit penisbilder från tidigare landslagsspelare och även tidigare domarbasen Bosse Karlsson lämnade sin post efter anklagelser om sexuella trakasserier.

Samtidigt kunde Sportbladet berätta om hur idrotts- och maskulinitetsforskaren Jesper Fundberg och Peter Svensson, som ligger bakom metoden Huskurage, blev bortskuffade av nedprioriterade när de försökte förändra kulturen i svensk fotboll.

Nu kommer ny svidande kritik mot Svenska fotbollförbundets jämställdhetsarbete från jämställdhetsstrategen Charlotte Ovefelt.

Hon fick själv 100 000 kronor i bidrag från projektet ”Alla är olika – olika är bra” för att bland annat prata och utbilda om normer inom fotbollen i Älvsjö AIK. Men när hon besökte förbundet för att diskutera ämnen som integration och makt blev hon rejält besviken.

”Pinsamt att vara där”

– Jag tycker att Alla är olika - olika är bra är en jättebra satsning men jag skulle önska att SvFF tagit tag i detta mycket tidigare. Nu lägger man bara ut sådana här saker på föreningar, men vem ska utbilda personerna på förbundet? Varför gör man inte det? Man är så rädd och bara lägger ut på gräsrotsnivå. De har inte kompetensen i SvFF och det är pinsamt. Jag tycket att förbundet är katastrofalt dåliga på detta, säger hon till Fotbollskanalen och fortsätter:

– Jag blev nyligen inbjuden till SvFF och det var pinsamt när jag var där. Man städar bara runt sin egen dörr. Jag känner några som jobbar där som säger det är en pina att jobba där. SvFF måste ta ett större grepp kring detta. När jag var där handlade 99 procent om bara integration, men det handlar ju inte bara om det. Jag sa då att det handlar ju om makt. ”Vad då makt”, sa förbundsfolket då, säger Ovefelt som också är kritisk till hur fotbollförbundet inte har en tydlig plan för hur man ska fördela om makten i svensk fotboll.

”Haft ett antal utbildningar”

Fotbollskanalen har låtit Håkan Sjöstrand bemöta anklagelserna om bristen på kompetens och utbildning på förbundsnivå.

– Vi jobbar med de här frågorna. Via har en HR-funktion där vi ändå sätter hela vårt program för det hela och sedan är det ju alla och vi har haft ett antal utbildningar själva där vi pratar om mångfald, jämställdhet och hur vi kan jobba mer med de här frågorna framöver, säger Håkan Sjöstrand.