”Andra gillar kanske att bara handla på Louis Vuitton och köra runt i en Porsche”

Svensson är ingen vanlig Svensson

Uppdaterad 2018-07-03 | Publicerad 2018-07-02

S:T PETERSBURG. För en del har vägen till en VM-åttondelsfinal varit nästan spikrak.

För Gustav Svensson har den gått via inbördeskrig, kinesisk skugga och amerikansk dröm.

– Jag trivs väldigt bra på ställen där andra kanske inte trivs, säger mittfältaren som i kväll gör sin första tävlingslandskamp från start.

31 år gammal ska Gustav Svensson i morgon starta sin första tävlingslandskamp.

Han gör det i en åttondelsfinal i VM.

Frågan är om någon svensk spelare i modern tid har haft en så märklig och krokig väg till en slutspelsmatch i ett mästerskap.

Häng med nu:

Gustav Svensson debuterade i landslaget redan på januariturnén 2009 och ett halvår senare var han med i det U21-lag som gjorde succé i hemma-EM. Svensson var faktiskt den ende svensken som gjorde mål i turneringen förutom Marcus Berg och Ola Toivonen.

Men medan U21-polare som Mikael Lustig, Rasmus Elm, Martin Olsson, Pontus Wernbloom, Ola Toivonen och Marcus Berg snabbt slog sig in i a-landslaget fick Svensson bida sin tid.

Och som han fick vänta.

Svensson (t h) med Viktor Claesson

Tror att Janne gillar honom mer

Det hjälpte inte att han 2010 flyttade till turkiska mästarna Bursaspor och spelade Champions League på hösten.

Det var tyst från Erik Hamrén ändå.

– Klart att man tänkte att det kunde ha funnits en landslagsplats för mig då. Men det beror också på vem som är förbundskapten. Jag är en spelartyp som vissa tränare gillar och vissa kanske inte gillar.

Så Janne gillar din spelartyp mer än Hamrén?

– Ja, med tanke på att jag inte fick jättemycket chanser under Hamrén, förrän i slutet. Men sedan flyttade jag till Kina och då försvann jag där igen. Så det har gått upp och ner men det är inget som jag har tänkt på jättemycket även om jag självklart alltid vill vara med i landslaget.

Men Svensson var inte den förste mittfältaren Janne Andersson heller ringde till när han tillträdde. Låt oss återkomma till det.

Syskonen hade bott i USA

Efter två år i Turkiet flyttade Svensson till ukrainska Tavrija Simferopol på Krimhalvön.

I mars 2014 fick han fly staden hals över huvud sedan Ryssland invaderat Krim och inbördeskrig utbrutit.

Han hade ”300 missade samtal och hur många jävla meddelanden som helst” när han kom till omklädningsrummet efter en träningsmatch.

– Milisen kontrollerade redan flygplatsen så det fanns inget flyg ut så jag tog tag i klubbchefen och sa ”du måste fixa en bil till mig och min familj, det är ett krav”. Det slutade med att vi var en hel buss med utländska spelare och familjer som åkte mot Donetsk samma kväll, berättade Svensson i en intervju med Sportbladet för ett år sedan.

Han flyttade hem till IFK Göteborg men lämnade för kinesiska Guangzhou R & F redan i januari 2016.

– Det skrivs väldigt mycket i media om att Kina bara är en liga för pengar och om man flyttar dit så har man mer eller mindre sagt upp sin karriär. Men så såg jag det inte alls. Jag valde att se det mer som att jag blev väldigt smickrad över att vara en av få defensiva spelare som fick gå till Kina, en liga som har råd att köpa vilka spelare de vill, men då ville de ha en defensiv mittfältare. Det var jag väldigt stolt över.

När den kinesiska ligan ändrade sina regler och bara lät lagen ha tre utländska spelare i stället för fyra var inte Svensson önskvärd längre men fick i stället uppnå ett mål han haft med sin karriär – spela fotboll i USA.

– Båda mina systrar spelade collegetennis och min lillebror spelade collegefotboll i USA och de pratade alltid väldigt gott om livet här, sa han i den nämnda intervjun med Sportbladet.

Svensson skrev på för regerande mästarna Seattle Sounders på västkusten och där har han blivit kvar.

Mitt i den amerikanska showen som inte liknar någon annan liga.

– Vi har en forward i laget som har spons från ett pizzaföretag. Så varje gång han gör mål springer han ut och tar en tugga på en pizzaslice… Det är lite annorlunda, haha.

Beredd betala för Jannes biljett

När Sportbladet träffade honom i Seattle för ett år sedan hade han fortfarande inte hört något från Janne Andersson som tillträtt ett knappt år tidigare.

– Jag säger till Carl (Fhager, agent) varje gång vi pratar att jag betalar gärna en resa för Janne så han kan komma hit och kolla på mig.

Svensson hade hoppat in i sin första tävlingslandskamp hösten 2015 under Hamrén: EM-kvalet mot Moldavien sedan han ringts in efter att flera spelare tackat nej.

Han gjorde ytterligare ett inhopp när Sverige säkrade EM-platsen i playoff-matchen i Köpenhamn mot Danmark men ratades sedan till EM i Frankrike.

Förra hösten hörde så Janne Andersson äntligen av sig och Svensson tog plats i truppen i stället för Oscar Hiljemark.

Han hoppade in i 4–0-segern mot Vitryssland och har sedan dess gjort ytterligare fem inhopp i tävlingslandskamper. Sverige har inte släppt in ett mål med Svensson på plan.

”Trivs där andra inte trivs”

Några dagar före åttondelsfinalen står Svensson i ett stekhett tält vid träningsanläggningen på den svenska VM-basen Gelendzjik.

Varför har du hamnat på lite udda ställen – har det något med din personlighet att göra?

– Ja det tror jag. Jag trivs väldigt bra på ställen där andra kanske inte trivs. Jag gillar kultur och att gå runt i städer och kolla på arkitektur, historia om länder och städer. Vissa andra gillar kanske att bara handla på Louis Vuitton och köra runt i en Porsche och sådant där. Det är lite olika typer.

Har det funnits en plan att utnyttja fotbollen på det här sättet?

– Absolut inte. Det har mer varit att det har kommit upp vissa klubbar och länder och ligor som har velat ha mig och då får man välja och ställa klubbarna mot varandra och ta ett val därefter.

Har du tagit med dig något från olika kulturer?

– Ja, framför allt som person. Att man lär sig väldigt mycket om människor och olika kulturer och hur man ska hantera olika situationer. Det är klart att jag har lärt mig väldigt mycket om det.

På tisdagskvällen ersätter han Sebastian Larsson från start – i en åttondelsfinal i VM.

– Jag vet vad jag kan bidra med. Det hade varit väldigt kul att få starta och visa vad jag kan göra i 90 minuter.

Vi avslutar med att luta oss mot pappa Stigs svar i Sportbladet inför VM om varför just Gustav lyckades.

– Det har alltid varit så med Gustav, att är han med i laget så vinner laget, är han inte med så vinner man inte.


Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.