Polischefen: ”Det finns en god samverkan”

Uppdaterad 2021-10-01 | Publicerad 2021-09-28

Stockholmsklubbarna är upprörda över den bristfälliga dialogen med polisen.

Polisen å sin sida hävdar tvärtom att det råder god dialog mellan parterna.

– Vi är inte alltid överens, men det finns en god samverkan, säger Stefan Hector, chef för operativa enheten på Noa.

På tisdagen kallade Polismyndigheten till pressträff för att hålla en presentation om hur de arbetar mot idrottsrelaterad brottslighet – då främst gällande ordningsstörningar och det som har kommit att gå under begreppet ”villkorstrappan”.

Bakom podiet stod Stefan Hector, chef för operativa enheten på Nationella operativa avdelningen (Noa) – och Sportbladet ställde ett batteri av frågor till Hector.

På en pressträff i mars sa ni att villkorstrappan är slopad – men det råder fortfarande samma arbetsmetodik. Hur kommer det sig?

– Det gör inte det. För villkorstrappans konstruktion var att det fanns ett mekaniskt utfall med en match med ordningsstörningar så klev man ett steg upp på trappan. Nu använder vi en betydligt trögare princip där vi tittar på en serie matcher för att se trender och tendenser. Och utifrån det utformar vi villkor. Vi gör det inte för ett tillkortakommande, utan att visar det sig att en arrangör återkommande har svårigheter med ordningsläget så utfärdas tillstånden.

Hur många matcher är ”en serie matcher”?

– Vem som helst kan ha en dålig dag och vem som helst kan ha otur. Det finns omständigheter utanför arrangörens kontroll. Men om man har en serie om omkring fem matcher med ordningsstörningar så är det mer än otur. Då är det en trend eller en tendens och då kan vi underlätta eller hjälpa med hjälp av villkoren. För de är till för säkerhet. Polismyndighetens främsta anledning att jobba mot bengaler handlar inte om att det är olagligt – det handlar om att det är farligt. 

På samma pressträff sa du att det skulle råda enhetlighet i hela Sverige – men för tillfället är det endast AIK som har fått ett villkor om publikneddragning trots att det har bränts bengaler på fler arenor än Friends Arena. Hur kommer det sig?

– Det är enhetlighet i bedömningen, inte i utfallet. Det bedöms enhetligt. Kalmar och AIK bedöms enhetligt – men utfallet för AIK kanske är ett annat. Baserat på kanske de fem senaste arrangemangen som har genomförts. Jag ska betona att jag inte kan AIK och jag kan inte de regionala omständigheterna, men nu tog du dem som exempel. Det kan vara så att bedömningskriterierna är enhetliga, men utfallet kan ju bero på hur de fem senaste matcherna har utspelat sig. 

”Pyroteknik fortfarande ett problem”

Hur tycker du att den nya inriktningen har fungerat i år?

– Dels är det för tidigt att säga nu, för att det här är väldigt långsiktiga förändringar och vi har en strategi som är utformad inför säsongen 2021. Målet är att om fem år så är polisen en marginell aktör vid fotbollsarrangemang. Vi har följt hela säsongen, men specifikt de omgångar som har spelats med publik och vi kan konstatera att mängden våld, upplopp och misshandel är förhållandevis låga. Och det är heller ingen arrangör som sticker ut. Däremot är användandet av illegal pyroteknik fortfarande ett problem.

Vad ska ni göra för att få bukt med den?

– Polismyndigheten kan med vårt ansvarsområde till exempel arbeta med villkor och det skulle kunna röra sig om visitationer och annat vid entréer. Det kan vara så att vi arbetar med tillträdesförbud och man identifierar individer som gör sig skyldiga till brott och vänder sig till åklagare för att få ett tillträdesförbud.

– Man skulle också kunna titta på lösningar som har använts på andra ställen. Till exempel att förbund har sanktionsmöjligheter vid exempelvis illegal pyroteknik-användning. Det skulle kunna röra sig om sanktioner av ekonomisk karaktär eller av sportslig karaktär.

Men till exempel är användning av pyroteknik ett brott – det är ju inte arrangörens uppgift att gå in vid brott, utan det är en polisiär uppgift?

– Det som arrangören ska göra är att förhindra att pyrotekniken kommer in och kommer till användning. Och vid förekommande fall arrangörsavstänga gärningsmännen som gör sig skyldiga till det.

Hur tycker du att dialogen och samverkan med fotbollen fungerar?

– Den här senaste veckan har jag träffat både Sef, Enable och en del företrädare för de nationella supporterorganisationen och jag tycker att den är god. Vi är inte alltid överens, men det finns en god samverkan. 

Bemöter kritiken från partiledarna

Du har återkommande sagt att ni inte alltid är överens – så hur mycket skiljer er åt?

– Det är svårt att uttala sig om på ett generellt plan. På vissa frågor är vi helt överens, som till exempel att pyroteknik inte hör hemma på en läktare. Där är både Svensk Elitfotboll och Polismyndigheten rörande överens. Vägen att nå dit kan vi ha olika synpunkter om. De ger uttryck för att vi använder villkorsgivningen för mycket och det kan vara ett område där man inte delar samma bild.

Hur ser du på kritiken mot er arbetsmetodik – både från det offentliga samtalet, men även från politiker som Jimmie Åkesson och Nooshi Dadgostar?

– Det finns väldigt många som tycker saker och ting. Vi lever i en tid där begreppet ”narrativ” är relativt modernt. Det är många människor som tycker saker, känner saker och upplever saker. Det är kanske färre som försöker att förstå saker. Och det beklagar jag. Jag uppfattar det offentliga samtalet som inte alltid helt underbyggt.

Det är ändå två partiledare som uttrycker sig och de måste väl ändå ha lite belägg?

– Jag är faktiskt inte bekant med vad partiledarna har uttryckt, så det är svårt att kommentera det. Jag tänker på det offentliga samtalet som jag ofta tycker att man utmålar en polarisering med polisen mot fansen och det är en bild som jag inte delar. Jag tycker att den är felaktig. Sen finns det så många beståndsdelar i det här offentliga samtalet så jag uppfattar inte att det präglas av sakkunskap och förståelse. Det är väl möjligen ett av de skälen till att vi har en sån här samling.

DAILY Bråket om villkorstrappan

Aftonbladet Daily med Oisín Cantwell, nyhetskrönikör på Aftonbladet och Stefan Hector, operativ chef på NOA.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen