Lönen offentlig – kritik mot listan

Zlatan bäst betald: ”Skapar avundsjuka”

avAndreas Käck

Zlatan Ibrahimovic är bäst betald i MLS.

Det var ingen hemlighet.

Men från och med nu vet vi vad samtliga spelare tjänar – något som väcker kritik.

De amerikanska proffsligorna har för vana att offentliggöra sina löner.

Så även MLS.

På onsdagen blev spelarfackets lista över samtliga spelares löner tillgänglig för allmän beskådan.

Vi kan nu konstatera att uppgifterna om Zlatan Ibrahimovics lön – att svensken med sitt nya kontrakt blir ligans bäst betalde spelare någonsin – stämmer. ”Ibra” tjänar nämligen, som det tidigare rapporterats om, 7,2 miljoner dollar per säsong (cirka 70 miljoner kronor med dagens växelkurs).

”Värsta veckan på året”

Samtidigt ser vi till exempel att Zlatans lagkamrat, 21-årige Uriel Antuna, ”bara” tjänar 420 000 dollar per säsong. Och det här är ett problem, menar flera före detta spelare som tidningen The Athletic pratat med.

– Jag brukar skämta om att den här veckan, när lönerna offentliggörs, är den västa på hela året. Faktum är att det stämmer, säger Bobby Boswell som spelade i MLS mellan 2005 och 2017.

”Skapar avundsjuka”

Chris Rolfe, som spelat både i Europa och MLS, håller med.

– Vi snackar om människor som är extremt tävlingsinriktade i allt de gör. Många av dem definierar sitt värde som spelare utifrån hur mycket de tjänar, vilket kan vara skadligt, säger han.

– Det kan definitivt skapa situationer där spelare tittar på lagkamrater i omklädningsrummet och tänker för sig själva: ”jag gjorde ju dubbelt så mycket mål som du och tjänar ändå bara hälften så mycket”.

En aktiv MLS-spelare, som vill vara anonym, vittnar också om att lönelistorna skapar osämja i trupperna.

– Det skapar bara avundsjuka. I stället för att man tänker: ”hur ska jag göra för att tjäna lika mycket?”, är den första tanken ändå avundsjuka.

ARTIKELN HANDLAR OM