Lyxhotellet kostade - mindre EM-belopp för SvFF

Publicerad 2017-03-25

Herrlandslagets landskamper i höst gav sämre intäkter än väntat – minus 13 miljoner kronor.

Dessutom gav EM i Frankrike mindre än beräknat – överskottet landade på 13 miljoner kronor.

En anledning: lyxhotellet som Zlatan Ibrahimovic och landslaget bodde på.

– Hotell och annat var dyrt i Frankrike, säger Kjell Sahlström, ekonomiansvarig på Svenska fotbollförbundet.

Under lördag förmiddag höll Svenska fotbollförbundet sitt årsmöte.

En punkt var sedvanlig genomgång av ekonomin.

I årsredovisningen fanns ett par orsaker som stack ut och båda var kopplade till herrlandslaget.

1) Herrlandslagets EM-äventyr förra sommaren gav inte samma klirr i kassan som tidigare mästerskap har gjort, EM 2012 till exempel gav 26 miljoner kronor. Detta innebär sämre möjlighet till öronmärkta projekt. Summan blev totalt 13 miljoner kronor plus.

De sportsliga motgångarna, Sverige gick inte vidare från gruppen, var förstås en orsak. Men också det lyxiga boendet på Atlantkusten. Hotellet i Pornichet var av hög klass.

– Det var dyrt i Frankrike. Hotellen har en bra förhandlingssituation. Det har stigit för varje mästerskap. Det var fantastiskt dyrt tyckte vi i Kiev 2012, men det här var ännu dyrare.  Det är inte normala prissättningar när det är slutspel, säger Kjell Sahlström, ekonomiansvarig på SvFF.

Är notan från i somras något som borde medföra diskussioner inför kommande mästerskap?

– Nej, det tror jag inte. Marknaden fungerar väl så.

2) Landskamperna för A-landslaget drog in mindre pengar än vad man budgeterat för. Minus 13 miljoner kronor. Svagt intresse ledde till låga biljettpriser.

– Det var kanske för offensivt budgeterat. Inför det här året har vi tagit lärdom av vad som hände hösten 2016. Det kommer att bli lite försiktigare i vår budgetering, säger Kjell Sahlström.

Minus för Europa League

Man får under våren också räkna med ett minusresultat för arrangemanget av Europa Leaguefinalen, där har SvFF reserverat fyra miljoner för att täcka upp den förväntade smällen.

Under årsmötet lyftes dock andra ekonomiska lättnader.

Sune Hellströmer redogjorde för Svenska fotbollförbundets ägande och agerande kring Friends Arena. Arenabolaget (som äger arenan) har under 2016 genomgått en omstrukturering och en kapitalisering.

– Det har inneburit ett stort steg mot stabilisering. Från och med 2017 är Fabege en stor majoritetsägare av arenan. Det är Fabege och Svenska fotbollförbundet som kommer att utveckla arbetet vidare, säger Sune Hellströmer som är SvFF:s ansvarige i arenafrågan.

I slutet av förra året och i början av 2017 köpte sig Solna stad, Jernhusen och Peab ur ägarstrukturen. Fabege övertog de andelarna.

Fabege äger nu 66,7 procent, SvFF 22,2 procent och Cooperante (Folksam) 11,1 procent.

Av de 100 miljoner kronor Svenska fotbollförbundet fick när man sålde andelar till Folksam 2013 finns det nu 20 miljoner kronor kvar. När dessa tar slut, för att täcka förluster i Friends Arena, träder löftet från Fabege in.

– Ägarandelen kvarstår för Svenska fotbollförbundet med 22,2 procent. Vi talade under en längre tid att minska ägarandelen för att den skulle stå i proportion till förbundets förmåga att vara med och bära ansvaret för ett underskott. Men Fabege är fullt med på att ta det ekonomiska ansvaret som inte Svenska fotbollförbundet kan ta, säger Sune Hellströmer.

Det finns inget driftansvar kopplat till ägaransvaret.

Är SvFF trygga med att Fabege betalar för underskott i framtiden?

– Vi känner oss väldigt lugna i det samarbetet. Fabege känner till vad vi har för ekonomisk styrka och vad som är vår uppgift. Det är fotbollen i Sverige, medan de är ett fastighetsbolag.

Men en eventuell framtida vinstutdelning blir inte lukrativ för Svenska fotbollförbundet?

– Vinst utdelas utifrån vad man sätter in och Fabege har förstås satt in mycket mer mer.

Är det viktigt för Fotbollförbundet att vara kvar alls?
– I nuläget vill Fabege ha den här ägarfördelningen. Svenska fotbollförbundet har varit arenaägare sedan 1909. Det har inte diskuterats här om förbundet vill stå utanför. Det är kanske naturligt att man är med och äger Nationalarenan, säger Sune Hellströmer.