AIK-huliganerna föll tungt – lämnade årsmötet i protest

Reporter: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:
AIK:s styrelseledamot Eric Ljunggren
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
AIK:s styrelseledamot Eric Ljunggren

”Firmans” motion röstades ned med klar majoritet.

Då lämnade huliganerna Solnahallen i protest, enligt uppgifter till Sportbladet.

– Årsmötet var en seger för AIK, säger styrelseledamoten Eric Ljunggren som tagit öppen strid mot motionen.

451 röstberättigade medlemmar var på plats när AIK:s fotbollsförening hade årsmöte i Solnahallen under tisdagskvällen.

En fråga – eller rättare sagt en motion – hade dominerat förhandssnacket. Ett förslag från en representant för AIK:s firmagruppering om att skrota ”AIK-stilen”.

I ”AIK-stilen” ingår att en AIK:are alltid ska visa ”respekt och ödmjukhet gentemot människor, oavsett ålder, nationalitet, kön, etnicitet, religion, kultur, sexuell läggning, könsidentitet eller fysisk och psykisk förmåga”.

Det här vill huliganerna i den så kallade firman lägga ner. I stället ska det ersättas med att AIK:s ungdomsfotboll börjar bejaka ”maskulinitet och femininitet, som båda på sina egna sätt handlar om kärlek, styrka, mod, kamp och offervilja”, enligt motionen.

– Man arbetar mer med normnedbrytning än att diskutera och filosofera över den typ av offer som ankommer en bra man och den typ som ankommer en bra kvinna, utvecklade motionären i en intervju med Dagens Nyheter.

Hotade att hoppa av styrelsen

Inför årsmötet meddelade AIK:s styrelseledamot Eric Ljunggren, 41, att han hoppar av sitt uppdrag om medlemmarna röstar igenom motionen.

– I sådana fall lämnar jag också styrelsen, då jag vore helt fel representant. Kom på årsmötet – och visa vilket AIK du vill vara del av, uppmanade Ljunggren på microbloggen Twitter.

Under årsmötet stod det klart att motion nummer fem – att förena AIK Fotbolls ungdomsverksamhet med klubbens läktarkultur – avslogs med en överväldigande majoritet.

Rösträkning behövdes inte vilket innebar en jordskredsseger för Eric Ljunggrens och styrelsens linje samtidigt som ett 20-tal firmahuliganer ska ha lämnat årsmötet i protest.

– Jag noterade att ett antal personer lämnade, vilket är tråkigt, säger Eric Ljunggren till Sportbladet.

– Vi behöver inte alltid hålla med varandra – det vore tråkigt – men jag har stor respekt för människor som står upp för saker, brinner för sitt AIK och för fram sina åsikter på årsmötet, säger han.

”En seger för AIK”

Eric Ljunggren blir därmed kvar som styrelseledamot i åtminstone ett år till. Han beskriver kvällens årsmöte som en seger för AIK.

– En av många 2020, tillägger han.

Enligt Eric Ljunggren gör ”AIK-stilen” AIK bättre eftersom den innebär att klubben sätter barn- och ungdomars välmående främst:

– Vi tror på en inkluderande miljö där barn tillåts vara barn och sig själva, säger han och fortsätter:

– Om man blir glad och mår bra av att spela i AIK spelar man längre. Spelar man längre blir man bättre. Och då blir AIK bättre.

Eric Ljunggren pekar på ett antal konkreta exempel:

– I år har två spelare redan flyttats upp till A-lagen från respektive P- och F-lagen. Och två spelare från AIK:s ungdomsfotboll – Alexander Isak och Robin Quaison – beskrivs som svensk fotbolls framtid, säger Eric Ljunggren.

AIK officiellt emot VAR

Även en motion om VAR togs upp på årsmötet. Motionärerna anser att AIK bör arbeta aktivt mot införandet av VAR i allsvenskan. Och så blir det, en tydlig majoritet av de röstberättigade medlemmarna ställde sig bakom motionen.

– Resultatet behöver inte videogranskas, kommenterade AIK:s officiella Twitterkonto utfallet.

Robert Falck, som enhälligt valdes som AIK-ordförande i ytterligare ett år, får därmed leda ett AIK Fotboll som officiellt är emot VAR i allsvenskan.

– Just nu har vi inget att agera mot. Vi får avvakta Svenska fotbollförbundets utredning, så att vi vet exakt vad vi ska ta ställning emot, säger Robert Falck.

Det här är AIK-stilen

* En AIK:are visar alltid respekt och ödmjukhet gentemot människor, oavsett ålder, nationalitet, kön, etnicitet, religion, kultur, sexuell läggning, könsidentitet eller fysisk och psykisk förmåga.

* En AIK:are tar aktivt avstånd mot våld, mobbning, rasism, droger och dopning samt nyttjandet av alkohol i samband med AIK-aktiviteter.

* En AIK:are gör sitt bästa utefter dennes förutsättningar på träningar och matcher. Hen stöttar och hejar på sina medspelare både i det egna laget och i andra AIK-lag samt strävar alltid efter att påverka sin omgivning med positiv energi.

* En AIK:are uppträder på ett juste sätt gentemot medspelare och motståndarnas spelare, ledare, föräldrar och åskådare samt representerar klubben på ett positivt sätt.

* En AIK:are respekterar domare och andra funktionärer.

Källa: AIK Fotbolls hemsida

Publicerad: