Det blev det för Sveriges U20-damer.

Svenskorna hade aldrig riktigt chansen mot ett överlägset Nordkorea.

– Det är bara att ta nya tag, säger Sveriges målvakt Emma Holmgren till TT.

Varmt och svårspelat. Premiärmatchen i VM i Papua Nya Guinea blev tuffast tänkbara för Sverige. De 5000 på läktarna på John Guise-stadion fick se en välspelad match där Nordkorea styrde från start. Svenskorna fick jaga boll och hade svårt att spela sitt eget spel under den nordkoreanska pressen.

I första halvlek var det svenska laget i stort sett utan egna chanser och i 25:e minuten orkade man inte längre stå emot pressen. En Ri Hyang Sim i högform gjorde 1-0. Emma Holmgren i det svenska målet räddade sen Sverige från att ligga under med flera mål redan i halvlek, bland annat med en fin benparad.

– Man vill alltid vinna och hålla nollan. I första halvlek fick vi inte till vare sig försvar eller anfall. Men i andra blev det bättre, säger Emma Holmgren till TT

Svenskorna slet hårt bakåt och de extra vätskepauserna var välkomna i värmen.

Chockstart i andra

Andra halvlek började med en chockstart när Nordkorea gjorde 2-0 direkt när Kim So Hyang lekte sig igenom det svenska försvaret.

Nu blev det riktigt tungt mentalt för det svenska laget som ändå inte gav upp utan fortsatte kämpa och hålla emot. Nordkorea spelade kvickt, styrde tempot och förenade säkert försvarsspel med snabba anfall. På topp i det svenska laget blev Stina Blackstenius alltför isolerad.

Mot slutet av matchen började Nordkorea mattas lite och Sverige pressade allt hårdare. Inte minst Tove Almqvist klev fram allt mer. Men Nordkorea höll undan och ses av de flesta som favorit att vinna gruppen.

För Sverige väntar nu värdnationen Papua Nya Guinea på onsdag, innan man möter Brasilien i den avgörande matchen och Emma Holmgren ser redan framåt:

– Nu är det bara att tagga till inför de kommande matcherna. Vi måste våga hålla lite mer i bollen, få igång kommunikationen bättre och tro lite mer på oss själva. Vi kan ta för oss mer, säger hon.