Allsvenska profilen tillbaka i Blåvitt – släpper Omarsson

Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Söder i Blåvitt 2014

avDaniel Sörensen

FOTBOLL

Han är tillbaka i IFK Göteborg.

Dagen innan det allsvenska transferfönstret stänger presenterar klubben att Robin Söder gör comeback i den blåvita tröjan. Samtidigt meddelar Blåvitt att Elias Omarsson lämnar klubben för holländska Excelsior.

– Det ska bli spännande att komma tillbaka, säger Söder om övergången.

En anfallare ut – och en in.

IFK Göteborg meddelade under dagen att klubben har lyckats locka hem Robin Söder, 27, efter fyra år på vift ute i Europa. Han kommer närmast från belgiska Lokeren. Hans avtal med Blåvitt sträcker sig över 2021.

– Jag hoppas självklart att jag utvecklats både som spelare och person under de år jag varit borta från Göteborg. Det ska bli spännande att komma tillbaka, träffa både gamla och nya lagkompisar, återse personalen på kansliet och inte minst få möta alla fantastiska anhängare till Blåvitt. Sedan är min stora ambition givetvis att kunna bidra på planen, säger anfallaren till klubbens hemsida.

Redan spelat sex år i klubben

Söder kom som 17-åring till klubben och tillbringade sex år där (197 matcher, 45 mål) innan flyttlasset gick till danska Esbjerg.

– Vi pratar i dag om olika typer av spelare som vi vill ha i vår a-trupp och kategoriserar dem som akademispelare, kulturbärare och spetsspelare. I Robin Söder får vi utan tvekan båda de sistnämnda kategorierna. Det säger det mesta om att få hem honom igen, säger sportchefen Mats Gren.

”Är ett steg upp för mig”

Samtidigt offentliggjorde klubben att den isländska anfallaren Elias Omarsson lämnar klubben för holländska Excelsior, från Rotterdam. Klubben kom elva i ligan i fjol.

Han kom från norska Vålerenga 2016 och har gjort 26 mål för klubben – åtta stycken i årets allsvenska. Enligt GP får IFK Göteborg drygt tre miljoner för Omarsson.

– Jag kommer sakna IFK så mycket, men det här är ett steg upp för mig och jag vill ta det här steget. Det känns som att det är rätt klubb för mig att bevisa mig själv i en större liga. Men kanske kommer jag tillbaka till IFK någon dag, säger han till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM