Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-05

Simon Bank listar de som förtjänar det mest

Kim Christensen, IFK Göteborg. (1 gång i veckans lag)

Matcher/insläppta mål: 1/1. Gula/röda kort: 0/0.

En vecka före premiären vann Blåvitt supercupen med en målvakt som hängde tvätt. En vecka senare spelade de 1–1 i Malmö med en målvakt som var ett spöke. Det svänger fort. Kim flaxade en hel del, men hade bra fötter. Spännande.

---

Niclas Alexandersson, IFK Göteborg. (1)

Matcher/mål: 1/0. Gula/röda kort: 0/0.

Först av allt: IFK tappar mycket när de inte får upp kloke Alex högre upp, på mittfältet. De hade det svårt med bollvården och hamnade under press. Med det sagt: Det finns ingen lugnare, mer löpvillig ytterback i serien heller.

Patrik Rosengren, Kalmar FF. (1)

Nej, han blir inte snabbare med åren. Men på Råsunda i söndags var det en kamp mellan Bagarns hjärna och Lucas Valdemaríns ben i 90 minuter – och Bagarn vann med hundra noll. Hantverk, kallas det.

Peter Larsson, Halmstad. (1)

Ett av seriens bäst komponerade anfallspar – Oremo/Berggren – kom till Örjans för att göra mål. De åkte hem och hade knappt haft fri sikt mot mål på 90 minuter. I morgon testar HIF ett lågt spelande HBK. Jag ser fram emot det testet.

---

Martin Andersson, Djurgården. (1)

Det är svårt att inte gilla en svensk balansspelare som anger Pirlo som största inspirationskälla. Mot Peking såg Martin nästan ut som en Pirlo också. Klarar han samma sak mot tuffare motstånd har serien fått en ny stjärna.

---

Christoffer Andersson, Helsingborg. (1)

Matcher/mål: 1/2. Gula/röda kort: 0/0.

Jag gillar honom mer som mittfältare än som back; härifrån kan han ösa på framåt utan att ha dåligt samvete, och härifrån gjorde han två mål mot ett likblekt Gif Sundsvall.

Ola Toivonen, Malmö FF. (1)

Ett av premiärens roligaste återseenden – en driven Ola Toivonen. Han är fortfarande flängig, ojämn och rätt galen i huvudet – men mot Blåvitt orkade han springa, dribbla och testa försvar i 90 minuter.

Jeffrey Aubynn, Malmö FF. (1)

Jo, han har alltid varit en allsvensk toppspelare. I ett par minuter per match. Om Jeff hittat hem i MFF:s tydliga Nilsson-system kan det bli en kul säsong. Det såg i alla fall väldigt bra ut i premiären.

---

Henrik Larsson, Helsingborg. (1)

Uppoffrande, smart, teknisk, rytmisk, en ledare, en referenspunkt, en elak jävel, en framspelare och en målfarlig anfallare i varje match. Han kan nog bli något, den här killen.

---

Kevin Amuneke, IFK Norrköping. (1)

Matcher/mål: 1/1. Gula/röda kort: 1/0.

Kan man få en plats i veckans lag på en halvlek? Ja, om halvleken ser ut så här. Amuneke behövde bara ett par minuter för att ruska liv i ett avlidet anfallsspel. Ett mål, ett knivskarpt avslut, en farlig framspelning. Urviktig för IFK.

Mikael Dahlberg, Djurgården. (1)

Matcher/mål: 1/1. Gula/röda kort: 0/0.

Det var Jones Kusi Asare som syntes mest, och hade mest boll. Men när premiären var över var det Dahlberg som stångats med IFK-försvaret, grundat Djurgårdens offensiv och legat bakom två mål.

Tränare: Roland Nilsson, Malmö FF. (1)

Som jag skrev efter matchen: Jag är inte alltid så imponerad av Rolles matchcoachning – men hans lag är alltid bra tränade och väl organiserade. Och det är väl precis vad MFF behöver?