Marcus Berg avgjorde igen

Publicerad 2022-04-10

HELSINGBORG. Två mål på tre avslut och sex av sex poäng till IFK Göteborg.

Marcus Berg har visat klassen direkt i den allsvenska inledningen.

– Det är ofta svårt för målvakten om man skjuter i steget, speciellt i den vinkeln, säger måltjuven om enda målet i matchen mot Helsingborg.

IFK Göteborg

Allsvenskan tillbaka på Olympia.

Sol från en klarblå himmel (men kallt).

Sveriges finaste gräsplan (just nu i alla fall).

Två klassiska klubbar, Helsingborgs IF och IFK Göteborg, med starka klackar i ryggen på varsin sida.

Det var fotbollsfest inför 11 407 åskådare i Helsingborg på söndagen...

...och två fina chanser för HIF under de tre första minuterna genom först dribblern Taha Ali, på kontring från mittlinjen, och sedan Adam Kaied, som kom runt på sin kant. Men Ali valde att skjuta tamt i stället för att spela fri en av två lagkamrater bredvid och Kaied drällde med bollen för länge.

Men det fick Göteborgs tränare Mikael Stahre att frenetiskt klia sig i huvudet (bokstavligen, han såg faktiskt ut att ha fått löss där ett tag).

Berg som gamle Romario

Blåvitts mittback Calle Johansson, tidigare i HIF, stack upp med en farlig nickskarv på inlägg men nästa stora chans blev Helsingborgs. Centern Anthony van den Hurk undvek skickligt en göteborgsk offside-fälla, stod plötsligt helt fri centralt 13 meter från mål men nertagningen var för dålig på Lucas Lingmans fina passning och chansen rann ifrån holländaren.

I stället visade klassanfallaren och veteranen i Göteborg, Marcus Berg, en minut senare (28:e) hemmalaget hur man förvaltar en målchans. Ex-landslagsmannen behövde bara en möjlighet och då petrullade han fri, lite till höger i straffområdet, in 1–0 till Blåvitt på Romario-manér efter fint förspel av Hosam Aiesh och Gustav Svensson – men tveksamt och tafatt försvarsspel av HIF:s mittbackar.

– Deras back gjorde ett litet felval där och ”backade av”. Jag fick med den bra bra och sköt i steget. Ett fint mål, säger Berg.

Lite som Romario förr på 90-talet?

– Precis (leende). Nej, men den kredden kan jag inte ge mig själv.

Men han gjorde inte så snygga mål alltid, menar jag.

– Ok, tack för den (skratt). Men det är ofta svårt för målvakten om man skjuter i steget, speciellt i den vinkeln, säger Berg.

Gängtumult gav fyra gula kort

Det var Helsingborg som försökte trilla mest boll i första halvlek utan att skapa något.

Efter paus var det Blåvitt som var bäst och som skapade de två bästa chanserna när Calle Johansson respektive Alexander Jallow sköt men Kalle Joelsson i hemmamålet fläkte sig och kunde rädda snyggt två gånger om.

Med en kvart kvar av matchen brann det till mellan Hosam Aiesh och Armin Gigovic efter en duell och gängtumult uppstod med 17 av 22 spelare inblandade. Resultatet: gula kort till Aiesh, Gigovic, Ali och Berg.

HIF försökte forcera på stopptidens åtta(!) minuter men Göteborg höll undan (och Tobias Sana borde dödat matchen efter 97 minuter men Joelsson stod för en ny jätteparad) och efter att avgjort premiären mot Värnamo med sitt 2–1-mål räckte Marcus Bergs enda mål på Olympia till en ny trepoängare för Blåvitt.

Berg: ”Otroligt skönt”

Marcus Berg var inte nöjd trots segern.

– Tre poäng är alltid skönt. Det kändes ganska tryggt. Men vi ska avgöra matchen tidigare. Vi ska skapa mer för det finns otroliga ytor som vi inte utnyttjar.

För HIF blev det andra raka förlusten i den allsvenska comebacken efter 1–2 borta mot Hammarby i premiären.