Japan till VM-final efter osannolikt självmål

EDMONTON. Hur tröstar man någon som är otröstlig?

England fick försöka i natt.

Mittbacken Laura Bassett svarade för VM-historiens tyngsta självmål.

– Vi vinner ihop, vi förlorar ihop, säger lagkaptenen Steph Houghton till Sportbladet.

England var bara en minut ifrån en förlängning och en bra chans att ta nationen till dess första VM-final någonsin på damsidan.

De hade ridit ut stormen i första halvlek, lagt tryck på Japan i andra halvlek och haft en handfull riktigt bra chanser.

När stopptiden var på väg att rinna ut fick Japan en sista möjlighet, i ställningen 1–1. Nahomi Kawasumi slog ett inlägg från högerkanten, Notts County-backen fläkte sig för att rensa undan, men fastnade lite i konstgräset och träffade bara halvdant.

Bollen seglade upp i den engelska ribban och ner en halvmeter innanför mållinjen.

”Jag är helt förkrossad”

2–1, världsmästarna Japan till final.

Scenerna efteråt var hjärtskärande.

Laura Bassett skakade i gråtkonvulsioner och kunde knappt resa sig, lagkamraterna försökte lyfta henne och förbundskaptenen Mark Sampson kramade henne länge.

– Hon förtjänade inte det här, hon kommer att bli ihågkommen som en hjälte.

Steph Houghton försvarade också sin mittbackskollega.

– Jag är helt förkrossad. Först fattade jag inte vad som hände, sedan gick vi upp och försökte göra ett mål till, men det gick inte. Men vi vinner ihop och vi förlorar ihop, fotboll är höjdpunkter och besvikelser, säger hon till Sportbladet.

Fram till de dramatiska slutsekunderna hade England varit vassast. Japan gjorde 1–0 (Miyama) på straff efter en halvtimma, England kvitterade på en horribelt dömd straff tio minuter senare (Fara Williams), och efter paus hade engelskorna radat upp bra lägen utan att få in bollen i mål.

”Förtjänar åka hem som hjältar”

Till slut fick de det, och Laura Basset gick sönder.

– Folk sa att vi inte var bra nog att ta oss så här långt, men spelarna har inspirerat ett helt land och förtjänar att åka hem som hjältar, sa Mark Sampson i tv-intervjun efter slutsignalen.

Men först ska de spela mot Tyskland i bronsmatchen, natten mot söndag. Väldigt många i fotbollsvärlden kommer att hålla en tumme för en olycklig mittback i den matchen.

* FOTNOT: USA-Japan spelas natten mot måndag klockan 01.00 och sänds i TV4 och på Fotbollskanalen.