Svensson: ”Det är en stormakt som slår ner på en mindre”

Publicerad 2018-06-16

GELENDZJIK. Ryssland invaderade Krim och han fick fly hals över huvud med flickvännen och svärföräldrarna.

Gustav Svensson har personligen fått uppleva VM-värdens maktspråk.

– Det var ett väldigt fel sätt av Ryssland att agera, säger landslagsmittfältaren.

 början av mars 2014 tvingades Gustav Svensson, flickvännen Sara och svärföräldrarna Lena och Jörgen, som var på besök, tillsammans med de utländska lagkamrater i Tavrija Simferopol mycket hastigt lämna Krim.

Det var oroligt och sammandrabbningar på den ukrainska halvön när ryska grupper ville att Krim skulle lämna Ukraina och införlivas med Ryssland.

Vladimir Putin använde sitt enorma militära övertag, invaderade och annekterade Krim.

Är du rädd? frågade Sportbladet när vi fick kontakt med Gustav Svensson för fyra år sedan.

– Ja, lite grand. Det är oroligt och panikartat framförallt. Sedan vet jag inte hur vägarna kommer att se ut. Vi ska ta buss härifrån, jag vet inte om vägarna är säkra. Det återstår att se, vi får hoppas på att det är lugnt, sa Svensson.

Gustav Svensson klubb, Tavrija Simferopol, upplöstes.

Bara en timmes bilväg bort

Drygt fyra år senare är mittfältaren inte långt från sina gamla hemtrakter.

Bara en dryg timmes bilväg norr om Gelendzjik invigde Vladmir Putin i maj i år förbindelsen över Kertjsundet. Den 19 kilometer långa bron, numera Europas längsta och som kostat 30 miljarder kronor att bygga, förbinder ryska fastlandet med Krim.

När Gustav Svensson under lördagen träffade media efter ett stängt träningspass på Spartakstadion i Gelendzjik passade Sportbladet på att fråga om hur han känner kring händelserna i dag.

Hur är det för dig att vara i Ryssland?

– Jag har inte varit här så mycket, men jag är väldigt nära där jag var förut. Det ger tillbaka minnen, men inte dåliga sådana. Jag kommer ihåg det positiva som var här. Jag har inget agg mot Ryssland för hur det blev i min situation i Ukraina.

Vet du vad som har hänt med klubben?

– Nej, det vet jag inte. Jag vet att den försökte bli rysk ett tag, försökte starta upp i ryska division två. Jag släppte det ganska tidigt efter att jag flyttade hem till Sverige, av många olika skäl. 

– Och när alla vänner jag hade där försvann så har jag inte haft någon kontakt alls, säger han.

Hans tidigare ukrainska arbetsgivare Tavrija Simferopol övertogs av de ryssar som nu styr på Krim och namnet ändrades till FC TSK Simferopol.

Föreningen ansökte om att få kliva in i det ryska seriesystemet, men eftersom Rysslands annektering av Krim fördömts av världssamfundet hotade Uefa med sanktioner om så skulle ske.

”Det blev lite kaosartat”

TSK Simferopol blev i stället det första mästarlaget i den lokalt startade ligan på Krim 2015/16.

Samtidigt återuppstod det som ukrainarna menar är det riktiga Tavrija under namnet SC Tavriya Simferopol, men med säte på det ukrainska fastlandet och spelar i ukrainska andraligan.

Har du någon koll på var dina lagkamrater tog vägen?

– Nej, jag vet att några flyttade tillbaka till sina hemländer – Brasilien och Argentina. Det blev lite kaosartat i samband med att vi drog iväg.  

Däremot vet Gustav Svensson vad han tycker om VM-värdlandets agerande som han i högsta grad blev personligt påverkad av.

Vad tycker du om det som Ryssland gjorde?

– Ser man det politiskt så var det väldigt fel sätt att agera, att man genom kraft och militär går in och ta är över det man säger är sitt. Det är en stormakt som slår ner på en mindre. Det är klart att det är fel, säger Svensson till Sportbladet.

– Det finns andra sätt att lösa sådana saker.

”Vi gör väldigt mycket”

Det har under de senaste veckorna diskuterats kring svenska landslaget om man borde markera mot Ryssland, då framför allt hur man från den ryska statsapparaten behandlar människor ur HBTQ-gruppen.

Invasionen av Krim är ytterligare ett område som omvärlden lyfter fram och kritiserar Ryssland för.

Tycker du det finns anledning för er spelare och förbundet att symboliskt markera mot saker där Ryssland agerar fel?

– Ja, och det tycker jag att vi gör, bland annat genom Civil Rights Defenders. Vi har tagit en ståndpunkt mot det vi tycker är fel. Vi gör väldigt mycket, säger Gustav Svensson.

Kan ni göra mer?

– Det är svårt att säga. I så fall skulle vi behövt göra det mycket tidigare och fått lite längre tid på just det. Nu kan vi inte lägga fokus på det, vi är här för VM och det är fotbollen som man har i huvudet just nu.

”En annan fattigdom här”

En amerikansk reporter bryter in och frågar Svensson, som efter flykten från Tavrija Simferopol spelat med IFK Göteborg och kinesiska  Guangzhou innan han nu hamnat i Seattle, om skillnaderna mellan USA och Ryssland:

– Det är en stor skillnad. Det finns en annan fattigdom här, medelklassen är inte lika stor som i USA. Det finns fler privata företag i USA och media är mer kontrollerat i Ryssland. 

– Det finns webbsajter som stängs ner och vad man hör så lyssnar de (ryska staten) på vad man pratar och googlar om. Men jag har inte märkt av det själv, säger Gustav Svensson.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller