Bank: Demonerna ska vädras ut

KONYA. Ett lag med spets som sällan får ihop det, mot ett lag som oftast får ihop det men som saknar spets.

Ordningsamma Sverige är i Turkiet för att hitta en väg framåt.

Den ser rak ut, på papperet.

Kallt är det, biter i kinderna. Taurusbergen ramar in en industri- och miljonstad, på vägen in från flygplatsen passerar man cementfabrikerna och den typiska blandningen av hundraårigt hantverk och modernitet som är så lätt att associera med Turkiet.

Jag bläddrar i tidningarna, Erwin Koeman verkar ta över som huvudtränare i Fenerbahçe och i Besiktas fortsätter supportrarna protestera mot ordföranden Fikret Orman efter ytterligare en pinsam förlust i helgen (mot Sivasspor den här gången).

– Paralar nerede?! dundrar de. ”Var är pengarna?”.

Pengarna är alltjämt ett problem i turkisk fotboll, men kanske inte det största. Landslaget speglar en kultur som finns i klubbarna också: övertron på individuell briljans, beroendet av en eller två superstjärnor som ska dyrka upp alla lås.

Häromdagen hölls debatt i finansinspektionen, Orman Fikret och nye Fener-presidenten Ali Koç pratade om läget i turkisk fotboll, och de sprakade inte direkt av optimism.

– Supportrarna vill veta vilka vi värvat, vilka vi köpt. ”Varför har du inte köpt Zlatan Ibrahimovic?”. Men han är 38 år, suckade Fikret.

– För att kunna behandla symptomen måste man acceptera sjukdomen.

När jag bad Gustav Svensson, som hade ett par fina år i Bursa, om en diagnos pratade han om pengar. Men inte på det sättet.

– Unga spelare blir superstjärnor direkt, innan de fattat vad som krävs så har de miljoner på banken och hyllas av alla. Och det är en jäkla skillnad på att vara 19 och att vara 25.

Kommer inte bli enkelt

Ibland kan jag få för mig att Sverige och Turkiet skulle bli ett väldigt, väldigt bra fotbollsland om man slog ihop dem.

Det gäller möjligen våra landslag också.

Janne Andersson håller humöret uppe, han har slagit fast att Rysslands-matchen senast visade att ”vi är tillbaka där vi ska vara”. Nu står han inför två finaler i det här kvalet-före-kvalet som kallas Nations League. Om Sverige slår Turkiet i Konya kan de sälja in hemmamatchen mot Ryssland som en gruppfinal, om de misslyckas får marknadsförarna på förbundet jobba övertid en vecka och skicka gratisbiljetter till hela tjocka släkten för att slippa ett ekande Friends Arena.

Turkiet har aldrig förlorat i Konya, det kommer inte bli enkelt att bryta den sviten.

– Vi måste vara lite modiga, sa Albin Ekdal, när vi pratade om uppspel.

Och ja, modiga och bra.

Enorma när stjärnor står rätt

Martin Olsson kanske äntligen får den där chansen han banne mig förtjänat, det pratas om att Andersson tänker satsa på årets mittfältare Viktor Claesson i anfallet nu när han ändå inte har några anfallare som, så att säga, vräker in mål för Sverige.

Men… även om målskytte inte är helt oviktigt i fotboll så är det andra saker jag tror kommer att vara mer grundläggande, både i kväll och framöver.

Även om vi ägnat en Zlatan-era åt att få för oss att mål kan komma från ingenstans, eller ifrån en enskild anfallares gudomliga inspiration, så är det ju sällan så. I kväll möter Sverige ett lag som slarvar med detaljer och mönster, som är enorma när stjärnorna står rätt och Cengiz Ünder och Hakan Calhanoglu stormar fram från varsitt håll men som lika ofta låter två backar bli ensamma kvar när de andra blåser på.

Fastnar man i den där stormvinden kan det se ut som sista kvarten på Friends, spelar man sig igenom den så finns alla möjligheter att skapa tillräckligt med chanser för att Marcus Berg ska vädra ut ett års demoner.

Har tagit sjumilakliv

Det långa spelet har blivit svårare utan Zlatan, det skulle bli ännu svårare utan Isaac Kiese Thelin. Man kommer att behöva spela sig fram, och man borde ha vägarna för att göra det. Robin Olsen har tagit sjumilakliv i sitt offensiva spel. Victor Nilsson Lindelöf visade mot Ryssland att han vill ta fram bollen med fötterna. Albin Ekdal är en nyckel för det tidiga anfallsspelet, med sitt mod och sin trygghet felvänd. Och så finns det åtminstone två spelare och fyra fötter att hitta uppspel på därifrån.

Det är kallt i Konya, gräsmattan på matcharenan var så känslig att landslaget förvisades till Konyaspors träningsanläggning. Turkisk fotboll pratar som vanligt om pengar, talanger, stjärnor och rätt väg framåt.

Vi har vår här: Olsen till Lindelöf till Ekdal till Claesson till Berg.

Diagnosen är ställd. Nu får vi se om medicinen biter.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.