Bergs klack i rampljuset när Sverige vann

Publicerad 2019-06-07

Ifrågasatt för sin målform. Ifrågasatt som startspelare.

Hans anfallskollegor stod för målen – men Marcus Berg tystade sannerligen kritikerna ändå.

Hans klackskarv till Viktor Claesson var den stora höjdpunkten när Sverige slog Malta med 3–0 i EM-kvalet.

– Inte ofta man gör sådana assist, det kändes fint, säger Berg.

Det var en match som bara skulle vinnas mot en erkänt svårforcerad försvarsmur.

Och med det i åtanke kunde inte Sverige fått en bättre start på EM-kvalmötet med Malta.

Det dröjde bara 71 sekunder innan Robin Quaison hade rakat in 1–0 på en retur, hans tredje mål på tre EM-kvalmatcher.

Om publiken inte fick se någon klang och jubelföreställning under resterande halvlek så fick de i stället ett riktigt drömmål att inleda den andra halvleken med.

Zlatan-vibbar

Och den vackraste komponenten av de alla i mönsteranfallet stod Marcus Berg för.

Berg, som kritiserats för sin oförmåga att göra mål, hade tidigare snarare fått en mardrömsstart om man ser på det rent individuellt. Det fina nickläget han fick på Kristoffer Olssons inlägg räddades av målvakten, innan returen hamnade hos en målskjutande Quaison.

Hans förarbete till 2–0-målet tystade dock alla kritiker.

Klackskarvningen som friställde Viktor Claesson i den 50:e minuten var ett tekniskt konstnummer som fick många att minnas en viss annan, reslig, svensk landslagsforward.

– Det var ett bra anfall. Det var jättefint och jag fick en skön touch på den.

Hur högt betyg får assisten?

– Jag har inte sett den. Men det klart det kändes bra. Det är inte ofta man gör sådana assist, det kändes fint.

Ovationer

Viktor Claesson såg till att Bergs ögonblick av genialitet också gav frukt i form av mål, när han säkert placerade in 2–0.

– Väldigt läcker framspelning och sedan var det bara att lyfta in den, säger målskytten.

När Marcus Berg sedan byttes ut i den 68:e minuten så var det till stora ovationer från hemmapubliken på Friends arena. Ovationer som även var riktade mot en viss Alexander Isak som var på väg in.

Och Isak skulle inte dröja allt för länge med att tacka för hyllningarna.

Robin Quaison stod för ett strålande förarbete som möjliggjorde för Alexander Isak att ta emot, lägga upp, och med en pendelrörelse på benet pricka in 3–0 i minut 81.

Nöjd Andersson

19-åringen firade målet med att ”titta på klockan”.

Det gjorde nog Maltaspelarna också – för trots allt kändes matchen avgjord redan innan Isaks fullträff.

3–0-målet blev det sista i matchen, vilket ger Sverige lagets andra seger på tre matcher i årets EM-kval.

Det kunde dock blivit fler.

– Jag är väldigt nöjd med hur vi genomför matchen, den är ett skolboksexempel på hur man ska hantera en match mot lägre rankat motstånd, säger Janne Andersson på presskonferensen efter matchen.

– Det borde väl ha blivit ett par mål till, men deras målvakt måste ha gjort en av sina bästa matcher.

Angående Marcus Berg så var inte Andersson förvånad över insatsen från den, av åtminstone vissa, ifrågasatta anfallaren:

– Han har säkert fått kritik, men inte av mig. Men han har nicken som leder till Robins mål, och klacken fram till Viktors mål. Han är en jättebra forward. Precis som de andra.