Allsvenskan i fotboll

AIK:s fina gest till Lennart Johansson

avMalin Wahlberg

Lennart Johansson låg sövd på sjukhuset när AIK mötte Hammarby i söndagens derby.

Då samlade Nils-Eric Johansson ihop spelarnas autografer på bollen som sedan fördes till legendaren på sjukhuset. 

Två dygn senare somnade Lennart Johansson in.

Lennart Johansson var en stor AIK-supporter och hedersordförande i klubben sedan 1999. Legendaren sågs ofta på läktarna under AIK:s matcher, men under söndagens derby mot Hammarby saknades han. 

Johansson låg då nedsövd på sjukhuset och AIK beslutade sig för att göra en fin gest. 

– Vi åkte med matchbollen till sjukhuset, gav den till Lennart och viskade till honom att AIK gjort sin bästa match i år och vunnit med 2–0 mot Bajen, säger Sören ”Sulo” Karlsson.

1 av 10 | Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Nils-Eric Johansson

”Helt otrolig resa”

Nils-Eric Johansson var den som fixade bollen. 

– Vi fick höra att han var illa därhän, men vi visste inte hur illa. Stefan Jonasson (AIK:s kommersiella chef) hade bäst kontakt med de anhöriga så han frågade mig om jag kunde fixa en boll. Jag gick ner i omklädningsrummet och fixade autografer från så många spelare som möjligt, säger han och fortsätter: 

– Han har levt med fotboll hela sitt liv så det var väl en passande del i mycket. Han var med väldigt mycket och tittade på fotboll på Friends på slutet. Men det finns en annan sida än fotbollen och det är hur han är som person. 

Hur kommer du att minnas honom? 

– För mig var han en stor inspiratör. Han visade att man kan komma väldigt, väldigt långt med stor integritet, lojalitet och styrka som han hade i sig naturligt. Att han tog sig från lilla Sverige och ut i Europa, hela den resan är helt otrolig. 

ARTIKELN HANDLAR OM