Är kniven i hjärtat på ligafotbollen

Brenning: Inte den brittiska dominansens start utan den inhemska fotbollens död

Grattis till Liverpool, Tottenham, Arsenal och Chelsea till Europafinalerna.

Men grattis, England? Knappast!

Det är inte den brittiska fotbollsdominansen vi ser starten på nu.

Det är den brittiska, spanska, italienska och tyska fotbollens död.

Följ ämnen
Arsenal FC

Engelska lag tar alla fyra finalplatser i Europas två största internationella fotbollsturneringar 2019 men att engelsk fotboll dominerar Europa är ändå inte ens i närheten av sant. Det här är ingen produkt av brittisk fotboll. Det här är ett resultat av intelligenta PR-genier, importerade spelare och allt annat än brittiska fotbollsfilosofer.

”Kommer krossa konkurrensen”

Vi har fyra ”engelska lag” men ingen engelsk tränare och endast en engelsk ägare i CL- och EL-finalerna. Tränarna är från Tyskland, Argentinare, Italien och Spanien – ägarna förutom Tottenhams britter från Ryssland och USA. Spelarna? Bara nio av 44 i laguppställningarna från de andra semifinalmötena var britter.

Fansen har jag inte räknat men jag vet att det i alla fall var minst en väldigt högljudd svensk på Tottenhams returmatch.

Vad vill jag då säga med det här? Ska de brittiska fotbollsälskarna inte få fira? Jo, absolut. Fira på! Njut! För snart är fotbollen som ni känner den borta. Krossad och försvunnen.

Det är dumt att överdriva det här – men det gör jag faktiskt inte heller. För hotet mot dagens ligafotboll är på riktigt och det är här och nu. ”Winter is coming” och den odödlige bödeln som står redo att trycka in sitt svärd i den stackars lamslagne pojken som är den traditionella fotbollen heter Aleksander Ceferin och är Uefas högste höns.

New York Times har kommit över utvecklingsplanen för den europeiska klubblagsfotbollen som Uefa arbetat fram. Enligt chefen för den spanska ligafotbollen Javier Tebas, som är mycket kritisk till planerna, är det också det enda färdiga och konkreta förslag som just nu ligger på bordet.

– I praktiken så har vi fått ett förslag med ett konkret projekt utvecklat av Uefa i fullt samarbete med en liten grupp av rika och mäktiga europeiska klubbar för att göra om de europeiska cuperna efter 2024 i ett format som skulle krossa den inhemska konkurrensen och såväl den sportsliga som ekonomiska hållbarheten hos den stora majoriteten av klubbar i Europa, säger Tebas.

Han överdriver faktiskt inte heller.

24 av 32 garanterade plats

Förslaget är ett Champions League som förvandlas till en liga med upp- och nedflyttning. De 24 främsta av 32 lag ska garanteras plats i nästa års turnering – oavsett hur de placerar sig på hemmaplan.

Systemet innebär i praktiken säkra platser för Europas mäktigaste lag och trygga miljoninkomster över flera år som kommer splittra de inhemska ligorna ännu mer. De dominerande lagen kommer bli ännu rikare samtidigt som avståndet mellan toppen och mitten på ligorna växer till ett helvetesgap.

På sikt är det svårt att se en annan utveckling än att Premier League, La Liga, Serie A och Bundesliga blir ointressanta och irrelevant.

De som jobbar hårdast för att förslaget ska bli verklighet är storklubbarna från de italienska och spanska ligorna och anledningen är att de är på väg att bli ifrånseglade ekonomiskt av Premier League. På så sätt har den genomkommersialiserade brittiska ligan redan splittrat den europeiska toppfotbollen men det kan vi knappast lasta dem för. Premier League har tvärtom än så länge känts som det stora hindret mot den här utvecklingen av CL då de tack vare sitt försprång faktiskt värdesatt sin egen liga.

Det som oroar mig nu är därför det faktum att de engelska lagen inte är engelska längre.

Rot för rot har grävts upp

Rot för rot har grävts upp från den brittiska fotbollsmyllan när ryska oligarker och amerikanska finansiärer utvecklat internationella företag av en gång lokala föreningar. Det går att tycka mycket om den internationaliseringen men en konsekvens är att det snart inte kommer finnas några argument kvar för nationella ligor.

Varför ska de engelska fotbollsklubbarna spela i en engelsk liga när de inte är engelska längre? Då blir det ju betydligt mer logiskt att även lagen, precis som ägarna, ledarna och spelarna, blir internationella.

De lokala fansen säger ni? De är redan utnumrerade tusen gånger om av de internationella supporterklubbarna. Arsenal och Chelsea får 5801 EL-finalbiljetter var åt sina lokala supportrar på en arena som tar 68 700 åskådare och Barcelona vill spela ligamatcher i USA för att ”komma närmare sina fans”.

Skulle influgna fotbollsturister inte lyckas ersätta uteblivna lokala supportrar är det bara att skapa en konstgjord inramning. Manchester City har till exempel redan ersatt flaggorna på sina läktare med tv-skärmar och i sändningarna stoppas publikens jubel av kommentatorernas vrålande ljudvägg. Allt handlar om att skapa en bra tv-produkt.

Men fansen kommer inte fly. För kommer du kunna titta bort när Liverpool vänder ett omöjligt underläge mot Barcelona? Kommer du förmå att avstå att se på när den osannolika hjälten Lucas Moura tar Tottenham till Champions League-final och tränaren Mauricio Pochettino gråter floder av glädjetårar?

Aleksander Ceferin står redo med kniven och i fotbollens finansiella värld finns inga osannolika hjältar. Ingen som kommer stoppa Ceferin från att borra dolken djupt in i den traditionella fotbollens hjärta.

Engelsk, spansk, italiensk och tysk ligafotboll är snart död. Internationell fotboll är framtiden. Det spelar ingen roll vad vi tycker längre.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.