Nya misstankar mot ÖFK – elitlicensen i fara

avRobert Laul

Nu avslöjas nya besvärande uppgifter om ölbaracken vid Jämtkraft Arena som kan påverka Östersunds FK:s elitlicens i framtiden.

Det finns även stora frågetecken kring värderingen som ÖFK skickade in till Svenska Fotbollförbundet 2013.

– Den handling du bifogar har jag dessutom inte skrivit under, säger mäklaren, som ÖFK påstår värderat ölbaracken, till SVT.

När SVT:s Uppdrag Granskning i veckan synade Östersunds FK:s ekonomi hamnade fokus dels på ex-ordföranden Daniel Kindberg som står åtalad för grov ekonomisk brottslighet. Dels på det som i folkmun kallas ölbaracken vid Jämtkraft Arena.

Ölbaracken skänktes till ÖFK 2012 av ett bolag Daniel Kindberg då var vd för och såldes under 2013 för över tre miljoner kronor. Enligt SVT skrev klubbledningen i årsredovisningen: “Föreningen erhöll i september 2012 en mobil restaurangbyggnad i gåva (…) byggnaden har efter räkenskapsårets slut sålts för 3,2 Mkr.”

Först såld – sedan kvar som tillgång

Men någon försäljning skedde aldrig utan ölbaracken blev kvar som en tillgång, enligt ÖFK. Något Daniel Kindberg beskrev för Sportbladet som ett misstag.

– Ja, det är naturligtvis en felaktighet i och med att den inte såldes, men avsikten var att den skulle säljas men det avbröts i sista stund.

Förstår du att det låter som en efterhandskonstruktion det ni säger nu?

– Det gör det absolut inte. Det är ingen efterhandskonstruktion. Det var exakt det som inträffade och hände, sa Daniel Kindberg till Sportbladet tidigare i veckan.

Men nu kommer nya uppgifter som förstärker bilden av att Kindberg och ÖFK kan ha ägnat sig åt en efterhandskonstruktion sedan strålkastarljuset hamnat på just ölbaracken.

Nya uppgifter om misstänkt efterhandskonstruktion

Som svar när SVT:s Uppdrag Granskning har ställt frågor har klubben skickat en värdering som visar sig vara från 2016, flera år efter att byggnaden bokfördes. Värderaren skriver själv att “ingen besiktning har skett” och att “värdebedömningen kan inte ligga till grund för finansiering”, enligt SVT.

Senare skickar ÖFK ytterligare ett dokument till SVT från en mäklare 2013. Där beskrivs en byggnad med en “drömveranda” och en ”33 meter lång försänkt angöringsbrygga”.

– Jag har varit i restaurangen, på Storsjöyran 2012 när den var i full drift, säger mäklaren som skrivit dokumentet till Uppdrag Gransknings reportrar.

Det var då mäklaren besökte den, inte när den senare kom att hamna på arenan och bokföras för 3,1 miljoner kronor, skriver SVT.

Mäklaren: Jag har inte skrivit under

– Den handling du bifogar har jag dessutom inte skrivit under, säger mäklaren till SVT.

Hur ölbaracken hamnade i Östersunds FK:s ägo från första början är också omgivet av oklarheter. Den ska ha varit skänkt av Peab-ägda Fältjägaren där Daniel KIndberg varit vd men:

– Peab har inga dokument som visar att restaurangen skulle vara skänkt till Östersunds FK, säger Kajsa Jacobsson, presschef på Peab, till SVT.

Härvan kring ölbaracken är inte med i åtalet mot Daniel Kindberg ska upp i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand 24 april.

Däremot utreder Svenska Fotbollförbundet saken med anledning av att ÖFK beviljats elitlicens trots allvarliga ekonomiska svårigheter genom åren.

Kindberg: Inget att vara orolig för

Inom SvFF pågår utredningar mot både Daniel Kindberg och Östersunds FK.

Daniel Kindberg är dock inte orolig att ölbaracken kommer innebära problem för ÖFK att få elitlicensen beviljad i framtiden (vilket kan bli en konsekvens enligt SvFF:s licensnämnden):

– Det innebär inte att elitlicensen påverkas någonting överhuvudtaget, sa Daniel Kindberg till Sportbladet tidigare i veckan.

Hur ser du då på att Svenska Fotbollförbundet har kommenterat att det är nya uppgifter som de tycker är oroväckande och ska titta närmre på?

– Ja, jag kan inte kommentera det som inte sagts till mig, men jag kan göra ett medskick att det finns ingenting att vara orolig för. Allt finns i skrift, allt finns på papper och jag var också där (hos förbundet, reds. anm.) och förklarade allt i en hearing när vi hade en handlingsplan.

Vad gäller åtalet mot Daniel Kindberg nekar han till brott och Östersunds FK skriver på sin hemsida att ”när det gäller elitlicensen 2013 så har ÖFK aldrig varit i farozonen att inte få spela superettan – oavsett hur det egna kapitalet sett ut”.