Frankrike vidare till semifinal efter målvaktens jättetavla

För att parafrasera Staffan Lindeborg:

Men Muslera! Nämen Muslera. Nämen Fernando Muslera … vad gör du?

Griezmann gör 2–0 och det är i den 61:a matchminuten.

Frankrike gick vidare från åttondelsfinalen efter att ha vunnit en färgsprakande tillställning mot Argentina. I kvartsfinal väntade Argentinas grannland Uruguay – men inledningsvis hade de två matcherna inte kunnat vara mer olika varandra. Uruguay visade direkt att Frankrike inte kunde vänta sig att bjudas på några Pampasytor.

Utöver ett nickläge för Kylian Mbappé i den 15:e minuten hade varken Frankrike eller Uruguay några riktigt heta chanser den första halvtimmen.

I den 38:e minuten drog Uruguays Rodrigo Bentancur på sig en frispark som skulle visa sig bli kostsam. Bentancur varnades, Uruguays blott andra gula kort i VM, men eftersom Bentancur även fick det förra stod det klart att den nyttige mittfältaren skulle missa en eventuell semifinal.

Jättetavla av Muslera

Den efterföljande frisparken ute till höger på offensiv planhalva tog Antoine Griezmann hand om. I straffområdet tappade Matias Vecino brot markeringen på Raphael Varane som vackert kunde nicka in 1–0 till Frankrike bakom målvakten Fernando Muslera. Precis som Bentancurs varning var målet det blott andra som Uruguay släppt in i turneringen.

Strax före paus fick Uruguay ett liknande frisparksläge. Lucas Torreira piskade in ett inlägg i straffområdet där Martin Cáceres dök upp och nickade. Avslutet såg ut att vara på väg in i mål, men i sista stund dök målvakten Hugi Lloris upp vid stolproten och räddade. På returen högg Diego Godín, men mittbackens avslut från nära håll gick utanför.

Uruguay skapade några halvchanser i början av andra halvlek, men i stället för kvittering blev det 2–0 till Frankrike efter 60 minuter. Paul Pogba drev upp ett anfall, passade till Olivier Giroud som i sin tur släppte ut till Griezmann utanför straffområdet. Hans avslut var visserligen hårt, men var på väg rakt mot Muslera. Han stod dock för en jättetavla och släppte likt Irlands Pat Bonner i VM 1994 in skottet via sina fingertoppar.

När ”Packie” Bonner släppte in Wim Jonks skott stod kommentatorn Staffan Lindeborg för det klassiska referatet:

– Men Bonner!? Nämen Bonner. Nämen Pat Bonner… vad gör du? Jonk gör 2–0 och det är i den 41:a matchminuten.”

24 år senare var TV4:s kommentatorer Åke Unger och Hanna Marklund lika frågande.

– Det är en målvaktavla, det är en blunder, men likväl, Muslera tvingas inse fakta: Frankrike gör mål genom Griezmann, sa Unger i sändningen.

Giménez grät

Några minuter efter 2–0-målet blev det irriterat när Mbappé föll till marken efter att Uruguays inhoppare Christian Rodriguez skickat ut en arm mot honom. Mbappé såg ut att falla lätt och mängder av arga uruguayanare rusade dit för att läxa upp ynglingen. I tumultet såg Pogba ut att slå till en motståndare, men den argentinske domaren Néstor Pitana nöjde sig med att varna Rodriguez och Mbappé.

Uruguay lyckades inte skapa något ordentligt tryck och när mittbacken José Giménez insåg att tiden var på väg att rinna iväg rann även tårarna nedför hans ögon.

Frankrike är vidare till semifinal där laget ställs mot antingen Brasilien eller Belgien.

VM-semifinalen Frankrike–Belgien spelas tisdag den 10 juli klockan 20.00 i S:t Petersburg.