Mark Dempsey: ”Vi är i skiten”

Publicerad 2016-08-04

Drömmer om att träna "sitt" Manchester United i framtiden

Han drömmer om att träna Manchester United.
Men först: ett räddningsuppdrag.
– Vi är i skiten. Jag är brandmannen som ska släcka elden och lösa det här, säger Djurgårdens nye tränare Mark Dempsey.

Följ ämnen

Den korte, solbrände och renrakade engelsmannen smög knappast in på träningsplanen. Det är ingen blyg 52-åring vi talar om. "Get in there boys!" och andra klassiska brittiska tränarglosor flög ur den ständigt gastande Mark Dempseys mun under den första träningen med Djurgårdens spelare. Han blandade humor med verbala hurringar och fick en fokuserad spelartrupp att både skratta och kämpa.

– Jag kommer verkligen till min rätt där ute på planen. Spelarna hade en grym attityd. Men vi har inte mycket tid, vi måste bli bra direkt, säger han och fortsätter:

– Jag är imponerad av attityden och atmosfären i gruppen. Det tillhör inte vanligheterna i en sån här situation: då är det ofta en död stämning och "dead man walking". Men här sjöng grabbarna och var entusiastiska.

Djurgården passar hans plan

Under den första intervjun med Dempsey, där flera reportrar pepprade honom med frågor, återkommer han ofta till vikten av en bra start. Han är införstådd med det allvarliga läget, vilken missräkning tabelläget är.

– Jag sa åt grabbarna att vi är i skiten. För så är det, och jag kan inte ljuga. Vi är i negativt kval och där vill ingen vara. Jag är brandmannen som ska släcka elden och lösa det här snabbt. Påverka spelarna under en kort period. Resultaten kommer döma mig. Får vi bra resultat direkt kommer folk tro på mig, och då kommer det bli bra.

Vad är lösningen?

– Det är att jobba hårt med kvalitet och intensitet.

För Dempsey var det ett "enkelt beslut att tacka ja till Djurgården".

Varför?

Utmaningen i Sverige passar perfekt in i hans framtida plan.

– Det är en stor klubb. Den passar bra in i den plan som jag har för min framtida karriär.

Fick en match på Old Trafford

Berätta mer om din planer.

– Jag vill bli en världsklasstränare. Jag vill jobba på den högsta nivån. Jag har redan varit i Premier League (assisterande tränare i Cardiff) och vill dit igen. Där eller någon annan stor liga i Tyskland eller liknande. Men först och främst måste jag göra ett bra arbete här. Så att de behåller mig, så att det blir ytterligare två år här.

Mark Dempseys kontrakt sträcker sig nämligen bara till slutet av den allsvenska säsongen.

Hans bakgrund i Manchester United är förstås ett givet samtalsämne, när klubben kommer på tal lyser det lite extra i de ljusblå ögonen. Han tillbringade flera år i ett synnerligen talangfullt juniorlag och trängdes i omklädningsrummet med framtida storspelare som Mark Hughes och Norman Whiteside. Det blev en handfull säsonger även i A-laget, men han var knappast en bärande spelare i truppen.

– Karriären i United var inte lång, men jag var där länge. Från 12 års ålder till 21. Men det blev bara en ligamatch. 1985 mot Ipswich. Men det var kul för min familj att få se en liten kille med lockigt hår springa in på Old Trafford.

Från och med 1999 – efter en hackig spelarkarriär i de lägre engelska divisionerna – anställdes han som ungdomstränare i Manchester United.

Ravel Morrisson var bäst

Har du tränat många blivande stjärnor?

– Var ska jag börja? De är många... säger Dempsey och börjar räkna:

– Ravel Morrisson, som är i Lazio nu, är den största talangen jag någonsin jobbat med. Jesse Lingard är en av mina grabbar: de sa att han varför liten, som en dvärg, och att han inte skulle bli bra. Men jag trodde på honom, för jag har själv varit en dvärg.

52-åringen räknar upp Danny Drinkwater, Danny Welbeck, Johnny Evans, Ryan Shawcross, Danny Simpson och flera andra profilerade Premier League-spelare. Han drömmer om att en dag få återvända till klubben i hans hjärta – fast som huvudtränare.

– Det är en dröm. Siktar man mot stjärnorna så... kanske, man vet aldrig. Om någon sagt till mig för tio år sedan att jag skulle träna en svensk storklubb hade jag tänkt att det var långt dit, för jag tränade elvaåriga pojkar i United.

Ständige Djurgårdsfavoriten och tidigare tränaren Per Mathias Högmo är en förebild, och de båda har jobbat tillsammans i Norge. Dempsey förnekar dock att norrmannen hade något med tillsättningen att göra.

– Men jag har varit intresserad av Djurgården tack vare Per Mathias. Det är en vän till mig. När jag såg hur publiken tog farväl av honom: helvete, man fick ju gåshud.

”Vi måste försvara oss bättre”

Dempsey fortsätter:

– I Haugesund (som han lämnade i somras) är supportrarna också bra, men inte mer än 6000 på läktarna. På Tele2 Arena – en av Europas bästa arenor – kan vi få in upp till 20 000 åskådare om vi vinner matcher. Då blir det rock'n'roll vill jag lova.

Han drar paralleller till det mytiska Stretford End på Old Trafford.

– Jag växte upp där, det är i mitt blod. Jag vill vara i den miljön: så högt upp som möjligt.

52-åringen är påläst om Djurgården, kan namnen på alla spelare i truppen, och känner till lagets kardinalusla derbysvit. Han blir ganska uppeldad när ämnet kommer på tal och ställer snabbt en fråga:

När möter vi AIK?

September, blir svaret.

– Då får vi se till att bryta sviten då!

Och hur ska Djurgården spela under sin nya tränare? Än så länge vill han inte säga för mycket, men medger att han trivs med ett 3-5-2.

– Jag vill försöka påverka spelarna, även om jag i första hand är en fotbollstränare och ingen inspirationstalare. Vi ska inte bara springa och kämpa utan ha kvalitet, precision och rörelse i allt vi gör. Framför allt måste försvarsspelet bli bättre. Vi måste försvara bättre i eget straffområde och inte släppa in så billiga mål.

Dempsey är en pragmatiker

Efter den första träningen kunde besökarna dra en snabb slutstats om Dempsey: vi har att göra med en pragmatiker. Han skyr spelare som står och kladdar med bollen och verkar föredra ett enklare spel med tydliga instruktioner. Vid flera tillfällen avbröt han träningen och bad spelarna att – istället för snabba kombinationer längs gräset – slå långt på fyrtornen Mathias Ranégie och Michael Olunga.

– Om man är i armén eller flottan och har stora vapen så bör du använda dem. Det är min prioritet att utnyttja mina vapen. Men de måste springa mer i djupled och bidra med mer fysisk närvaro. De måste vara rörliga och hota motståndarnas backlinje, vara ett större hot.

Engelsmannen blir intensiv och svänger med händerna när han pratar taktik.

– För mig är en bra långpassning alltid bättre än en bra kortpassning. När Spanien vann EM och VM tjatade alla om tiki-taka. Men... Spanien slog fler långa bollar än alla andra lag. Långa, men med kvalitet.