Malmö vann borta mot Elfsborg efter omdiskuterat mål

Uppdaterad 2018-04-04 | Publicerad 2018-04-02

BORÅS/STOCKHOLM. Malmö vann premiären borta mot Elfsborg efter mål av Mattias Svanberg och Arnor Traustason.

Första målet blev omdiskuterat eftersom bollen såg ut att vara över kortlinjen innan Svanberg tryckte upp den i krysset.

– Jag tyckte bollen var ute då under matchen. Efter att ha sett tv-bilderna är jag ännu mer säker, säger Elfsborgs Robert Gojani till Sportbladet.

Malmö FF

Malmö rivstartade bortamatchen mot Elfsborg och tog ledningen redan efter 1 minut och 26 sekunder. Mattias Svanberg, som fick förnyat förtroende på centralt mittfält i Oscar Lewickis frånvaro, fick på en drömträff med vänstern utanför straffområdet och skickade upp bollen i krysset bakom Kevin Stuhr Ellegaard i Elfsborgs-målet.

Målet var det snabbaste i allsvenskans första omgång.

– Det är det snyggaste målet också, säger Svanberg efter matchen.

– En kandidat till årets mål, säger MFF-tränaren Magnus Pehrsson.

I momentet före målet såg bollen dock ut att ha varit över Elfsborgs kortlinje.

– Det känns stenklart, den här bollen är ute. Men skulle vi haft en kameravinkel där den assisterande domaren står så kan det se ut som att en del av bollen fortfarande är på linjen. Den assisterande domaren är jättebra placerad också, säger experten Hasse Backe i C Mores studio.

Huvuddomaren Bojan Pandzic:

– Jag kan omöjligt se om bollen är över linjen eller inte. Min assisterande domare tar beslutet att den inte är över.

Om tv-bilderna säger Pandzic:

– Det finns inga bra bilder som visar att hela bollen är över. Det beslutet är taget. Förmodligen är bollen inte över.

Markus Rosenberg säger:

– Känslan är att den inte var ute.

Hasse Backe i tv-studion tycker att den är ute?
– (Lätt skratt) Det är inget vi kan göra åt nu. Vi kan inte ta bort ett sånt fint mål och snacka om att den var ute eller inte.

Jättelägen för Traustason

Efter Malmös chockstart tog sig Elfsborg in i matchen. I den 17:e minuten kvitterade hemmalaget när Viktor Prodell nickade in Simon Lundevalls inlägg.

Därefter handlade väldigt mycket om Malmös nye vänsterytter Arnor Ingvi Traustason. Islänningen hade fyra jättelägen i första halvlek och satte ett av dem i den 24:e minuten.

Vänsterbacken Behrang Safari slog ett långt inlägg till Markus Rosenberg, vars avslut blev en passning till Traustason som helt fri kunde lägga in bollen i öppet mål.

Ishizaki utvisad

Andra halvlek blev inte lika rik på chanser som den första. Stämningen var grinigare och i den 81:a minuten fick Stefan Ishizaki sitt andra gula kort och visades ut.

I slutsekunderna hade Elfsborg ett jätteläge att kvittera när Simon Lundevall kom fri. Johan Dahlin räddade dock och Malmö kunde hålla undan och vinna premiären med 2–1 på bortaplan i Borås.

Efteråt var det dock de omdiskuterade domsluten som det snackades mer om än det imponerande spel som Malmö FF visat upp, speciellt under den första halvleken.

Stefan Ishizaki sammanfattade:

– Det är domarna som dömer och de har precis som vi spelare dåliga dagar.

Vad hade domarna för dag i dag?

– Ingen jättebra dag.

Situationen precis innan MFF:s 1–0-mål, där bollen ser ut att vara utanför kortlinjen.