Storfavoriten utslagen – efter domartavla

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-24

Favorittippade Elfenbenskusten är skrällartat ute ur Afrikanska mästerskapen – efter en domartavla.

Kolo Tourés kvitteringsmål på tilläggstid i förlängningen dömdes felaktigt bort för offside.

Algeriet är klart för semifinal efter 3–2.

Elfenbenskusten fick annars en drömstart med ledningsmål redan efter fyra minuter. Salomon Kalou rakade in returen efter Yaya Tourés kanonskott.

Men Algeriet kom tillbaka starkt och Karin Matmour kvitterade fem minuter före paus.

Glädje – och sorg

I den 89:e minuten trodde nog många att Abdul Kader Keita avgjorde när hans kanonskott från drygt 25 meter seglade in i krysset bakom målvakten Fawzi Chaouchi.

Men på tilläggstid nådde ett inlägg fram till mittbacken Madjid Bougherra som nickade in kvitteringen för Algeriet.

En oviss förlängning följde och Algeriet bytte in Hameur Bouazza. Han fick en kanonstart och tilläts efter bara någon minut på planen nicka in 3–2 på Zianis inlägg – en riktig markeringsmiss av Elfenbenskustens försvar.

Felaktigt domslut

Didier Drogba fick därefter ett gyllene läge att kvittera, men det stenhårda skottet gick rakt på målvakten Fawzi Chaouch.

På tilläggstid i förlängningen frispelades Kolo Touré och placerade in kvitteringen – trodde de flesta. Men den assisterande domaren valde att döma bort målet för offside, ett beslut som reprisbilderna klart och tydligt visade var felaktigt.

Algeriet är överraskande klart för semifinal.