Kamerun utslaget – efter ny domartavla

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-25

Egyptens 3–1-mål borde inte ha godkänts

Elfenbenskusten blev bortdömt i går.

I kväll var det Kameruns tur att åka ur Afrikanska mästerskapen efter en ny domartavla.

Egyptens 3–1-mål borde inte ha godkänts.

– Bollen var aldrig över linjen. Det är en jättemiss av domaren, säger experten Rami Shaaban, som själv har egyptiskt medborgarskap.

Kamerun med Samuel Eto'o och kompani fick annars en bra start med ledningsmål efter 26 minuter, då en hörna styrdes i eget mål av olycklige egyptiern Ahmed Hassan.

Hassan fick dock revansch några minuter senare när hans distansskott letade sig i mål bakom Kameni – en präktig målvaktstavla.

När ordinarie tid var över stod kvartsfinalen Egypten–Kamerun 1–1 och en oviss förlängning väntade.

En gåva från försvararen...

Förlängningen fick en rivstart. Redan efter två minuter fick högerbacken Geremi Njitap ett hjärnsläpp och spelade en hemåtpassning rakt i gapet på Mohamed Nagy Gedo som enkelt petade in 2–1 mellan benen på målvakten Idriss Kameni.

Kamerun hann knappt vakna efter kallduschen förrän det small igen. Ahmed Hassan fick på en kanonfrispark och Kameni styrde bollen i kryssribban. Bollen damp sedan ner strax framför mållinjen.

...och av domaren

Men domaren valde, felaktigt, att blåsa för mål. Kamerun orkade inte resa sig och Egypten är klart för semifinal.

– Bollen var aldrig över linjen. Det är en jättemiss av domaren, säger experten Rami Shaaban, som själv har egyptiskt medborgarskap, i Eurosport.

– Ingenting av bollen var inne. I såna här lägen tycker jag att man ska ha videogranskning.

I går blev storfavoriten Elfenbenskusten utslaget efter en annan domartavla. Kolo Touré skickade in 3–3 på tilläggstid i förlängningen, men målet dömdes felaktigt bort för offside och Algeriet gick vidare.

I kväll stod domarna återigen i centrum på ett negativt sätt.

Nigeria straffade Zambia

Inte ens förlängning förmådde skilja Nigeria och Zambia åt i den fjärde kvartsfinalen. Straffläggning fick avgöra och Nigerias målvakt Vincent Enyeama blev dubbel matchhjälte. Först räddade han Thomas Nyirendas straff och sedan klev han fram och sköt den sista straffen som gav 5–4 till Nigeria.

Nigeria ställs mot Ghana i sin semifinal.