Därför försvinner Andreas Alm från AIK

Uppdaterad 2018-07-24 | Publicerad 2016-05-13

Relationen mellan Alm och styrelsen totalkraschade

Efter ett kaosdygn går Andreas Alm och AIK skilda vägar.
Sportbladet kan berätta om spelet bakom kulisserna.
Om hur relationen mellan tränaren och styrelsen till slut totalkraschade.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Andreas Alms tid som AIK-tränare har runnit ut. På fredagsmorgonen kom beskedet att klubben bryter med 42-åringen som varit chefstränare i AIK sedan 2011.

Sportbladet har varit i kontakt med flera källor inom AIK – i styrelsen, bland tjänstemännen och i spelartruppen – och kommit fram till följande bild.

Styrelsen ville, som det ryktats om länge, få bort Andreas Alm redan i vintras och hitta en ny tränare.

Problemet?

AIK hade helt enkelt inte råd med en sådan lösning, att bryta Alms kontrakt (med nästan två år kvar) och dessutom betala lön till en ny tränare.

Björn Wesström slogs också hårt för sin tränare, berättar en källa.

Kallt krig mellan Alm och styrelse

Därför blev Alm också kvar i föreningen, även om det var på lånad tid. Det dröjde någon månad innan nästa konflikt eskalerade. Styrelsen beslutade sig för att – över huvudet på den sportsliga ledningen – bestämma vilka mål laget skulle uppfylla under säsongen. Andreas Alm slog bakut över att han, för första gången under sin tid i föreningen, inte fick vara delaktig i de sportsliga målen. Han vädrade också sitt djupa missnöje i medierna. Det var inte det extremt höga målet i sig – det ökända allsvenska guldkravet – som var problemet, utan att han inte fått vara med under processen. En ilska som tog styrelsen på sängen, då de över huvud taget inte insett att frågan var så betydelsefull för Alm. Därefter följde ett slags kallt krig mellan parterna: Alm störde sig på styrelsens i hans tycke oprofessionella agerande, och styrelsen hade mycket svårt att acceptera tränarens hårda offentliga kritik. Ett beteende som delar av styrelsen helt enkelt inte kunde förlåta, eller ens förstå.

– Styrelsen blev helt enkelt förbannat sura, säger en källa till Sportbladet.

Alm skulle veta sin plats

Relationen tinades aldrig upp under våren. Flera gånger möttes styrelsen och tränaren i samtal, men allt som oftast slutade träffarna i osämja. Styrelsen var klart störda över faktumet att Alm nitiskt vägrade förklara att det inte handlade om ett guldkrav, utan att det bara skulle betraktas som ett mål. Valet av terminologi växte till en surdeg som – på grund av prestige på båda sidor – inte kunde viftas bort.

Den sportsliga ledningen, med Alm i spetsen, gnällde över att tvingas jobba bakbundna. Att styrelsen la sig i och begränsade möjligheterna till att göra ett fullgott arbete och leva upp till de högt ställda målen/kraven. Styrelsen kände i sin tur att den uppkäftige chefstränaren borde veta sin plats i rangordningen. Särskilt som de inte ens hade varit så förtjusta i honom från första början. Samtidigt har ansvarsområdena inom AIK varit flytande, och ingen har riktigt haft koll på vem som faktiskt har rätt att bestämma över tränarfrågan.

Inget förtroende

Under den allsvenska inledningen har irritationen varit fortsatt intensiv. För ungefär tio dagar sedan kände, enligt Sportbladets uppgifter, så väl Alm som styrelsen att det var dags att ordentligt diskutera den allt mer ohållbara relationen. Förtroendet mellan parterna var urholkat på gränsen till tillintetgjort. Framför allt styrelsen kom, efter flera möten, fram till att relationen mellan AIK och Andreas Alm nått vägs ände. De hade sedan länge tröttnat på sin tränare. Vilket lett till att Alm själv blivit allt mer aktiv i att försöka hitta en avslutande lösning med föreningen.

Nu handlar det mest för AIK om att hitta en ekonomisk uppgörelse med sin tränare, för föreningens ekonomiska situation är knappast bättre än i vintras även om det frigörs löneutrymme när både Jens Gustafsson och Alm lämnar.

Varför svarade inga chefer på frågor?

Sportbladet erfar att många inflytelserika personer i föreningen förordar en managerlösning, vilket rimmar väl med flera mediers rapporter om att Rikard Norling väntas ta över.

Men kaoset under torsdagen hade delar av styrelsen, vd:n och den sportsliga ledningen naturligtvis velat undvika. AIK var inte förberett på att klubbens jakt efter en ny tränare skulle läcka ut, tolkade situationen fel och räknade inte med det massiva medieuppbådet.

– Därför fick tränaren och spelarna stå och svara på frågor om något de inte hade någon information om. Många spelare mådde inte bra av det, även om Alm själv har relativt lätt för sådana situationer. Varför kom ingen av cheferna och svarade på frågor? säger en källa nära laget till Sportbladet.

Tränarcirkus i AIK - här är alla turerna:

BAKGRUND

AIK:s styrelse och Andreas Alm hamnade i konflikt redan innan säsongen när ledningen, enligt tränaren, ställde "extrema" krav.

– Styrelsen förväntar sig att jag leder AIK till SM-guld 2016. Punkt. Det är extremt. Det här är första gången i både AIK:s och allsvenskans historia som en tränare får det här tydliga kravet på sig, sa Alm.

AIK inleder allsvenskan med tolv poäng på åtta matcher och ligger nia i tabellen, med sex poäng upp till förstaplatsen.

DYGNET

Under onsdagsnatten publicerar Fotbolldirekt uppgifter om att Andreas Alm, 43, inom kort sparkas från AIK. Enligt sajten skulle nygamle Rikard Norling, 44, ersätta som tränare.

Sportbladet söker företrädare för AIK hela natten och får, klockan 07.00 på torsdagsmorgonen, kontakt med Alm.

– Jag har inte hört någonting om det här, ingenting alls, sa Alm och fortsatte:

– Att få sparken. Det är ett väldigt svårt begrepp. Avskedad, alltså. Då måste man ju ha gjort något riktig galet.

Runt 09.00 börjar spelarna dyka upp på träningsanläggningen Karlberg. Samtliga är helt tagna på sängen av rapporteringen, och flera är kritiska till att ledningen väntas sparka Alm.

– Det är en dålig tajmning inför ett derby på måndag. Det är ändå fotboll vi håller på med, säger Per Karlsson.

Klockan 11.00 leder Alm AIK:s träning, inför ett massivt medieuppbåd, på Karlbergs IP. Tränaren är aktiv, högljudd och precis som vanligt under passet.

– Det är riktigt konstigt. Vi ska ha en träning med en kille som – enligt ryktena – ska få sparken. Antingen får man sparken, eller så får man det inte, säger målvakten Kenny Stamatopoulos innan träningen.

Efter träningen svarar Alm artigt på alla frågorna från medierna på plats. Då dementerar också tränaren att han ska få sparken från AIK, säger sig ha goda relationer med styrelse, sportchef och vd – och slår fast att han jobbar på som vanligt.

– Jag leder laget mot Djurgården på måndag, sa Alm.

AIK:s ordförande Mattias Grundström säger att Alm inte är på väg att få sparken, till DN.

– Det är inget som jag känner till att det skulle vara aktuellt, säger Grundström.

Vid 15.30-tiden återvänder Andreas Alm plötsligt till Karlberg igen och går in i ett möte med sportchefen Björn Wesström. Även vd:n Mikael Ahlerup dyker upp till mötet.

– Av respekt för våra anställda kommunicerar vi med våra medarbetare internt innan vi kommunicerar det externt, säger Ahlerup och fortsätter med ett "inga kommentarer".

Vid 16.30-tiden kommer Andreas Alm ut från mötet och lämnar Karlberg i sin bil utan att vilja lämna några kommentarer till de få journalister som är kvar. Timmen senare kommer även Wesström och Ahlerup ut. Locket är fortfarande på. "Eftersom vi inte har något att kommunicera kommer vi inte göra det heller", säger Wesström.

Det är första gången under dagen som Wesström och Ahlerup uttalar sig för några medier.

Senare under kvällen, vid 19.40, släpper AIK en kommuniké på sin hemsida där de meddelar att det inte finns något att kommunicera och att föreningen inte vill delta i "spekulationer".

AIK beslutar också för att skjuta på fredagens träning. Från 11.00 till 14.00.

På fredagsmorgonen meddelar AIK att Andreas Alm lämnar klubben, och flera medier rapporterar att det blir Rikard Norling som tar över.

AIK kallar till presskonferens klockan 11:00 på fredagen och bekräftar där att Rikard Norling tar över tränarposten.

– Jag har en stark passion för den här klubben. Att få stå igen som ansvarig tränare med betydligt mycket mer erfarenhet och kunskap än jag hade när jag var här sist gör att helhetskänslan är fantastisk, säger Norling.