Karlsson: Harmonin i Chelsea som bortblåst

Här är Kalle Karlssons tre punkter efter Chelsea–Burnley.

Chelsea startar i uppförsbacke

Kommer ni ihåg senast Chelsea skulle försvara en ligatitel? Då började säsongen med en tappad poäng hemma mot Swansea, en utskälld lagläkare och en tränare ur balans.

Situationen är inte riktigt jämförbar nu, men känslan är att den harmoni som rådde i Chelsea under förra säsongen är som bortblåst. Antonio Conte har beklagat sig öppet över uteblivna värvningar och det är lätt att förstå hans frustration. När Chelsea borde ha växlat upp för att göra en seriös satsning mot Europa har man i stället försämrat sin startelva genom att sälja Nemanja Matic och rata Diego Costa.

I lördagens premiär väntade bortasvaga Burnley, på pappret en överkomlig uppgift. Men Gary Cahill kastade sig med sträckt ben mot Steven Defour tidigt i första halvlek och då var Chelsea reducerat till tio man.

Knappt 30 minuter senare stod det 0–3 på resultattavlan sedan David Luiz och Antonio Rüdiger stått och tittat på när Sam Vokes styrt in två bollar och Stephen Ward dunkat in ett vackert 2–0-mål.

Chelsea höjde sig markant i andra halvlek, det ska understrykas. Alvaro Morata kom in från bänken och språngnickade in 1–3 och bara minuter senare hade Andreas Christensen gjort 2–3 om inte en offsidestående Morata petat på bollen.

Matchen dog när Cesc Fàbregas fick sitt andra gula kort och Chelsea blev nio man.

Premiärförlust med 2–3 hemma mot lilla Burnley, två utvisningar, en desillusionerad tränare och nu Tottenham på bortaplan i nästa omgång.

Vi ska inte dra för stora växlar av en match där Chelsea drabbas av en utvisning efter 14 minuter. Men säsongen kunde onekligen ha börjat bättre för Chelsea.

Burnley tappar stjärnorna – men kollektivet finns kvar

Burnley var en av Premier Leagues överraskningar förra säsongen. Förväntningarna var inte stora på Sean Dyches gäng, men tack vare ett imponerande hemmafacit lyckades man säkra kontraktet.

I sommar har laget försvagats då mittbacksstjärnan Michael Keane sålts till Everton, kulturbäraren George Boyd har lämnat och Andre Gray skrivit på för Watford.

Men Burnley är ett kollektiv, ett l-a-g, och det är laget som är stjärnan snarare än någon individ.

Den begränsade Sam Vokes satte två påpassliga mål idag och han kommer att behöva fortsätta peta in bollar för jag undrar fortfarande vem som ska göra målen – även efter tre mål på Stamford Bridge.

Burnley tog tre poäng idag, men i andra halvlek blottades lagets bräcklighet. Trots att man var två man mer på plan sista kvarten lyckades man inte kontrollera rytmen i matchen. De lyckades inte ens freda sitt eget straffområde. Istället tillät man Chelsea att dominera och skapa tillräckligt med chanser att göra både tre och fyra mål. Tom Heaton hade redan svarat för två vassa räddningar på skott från Marcos Alonso, Willian hade ett par farliga inlägg som inte resulterade och det sista som hände var att bollen så när styrdes in från nära håll.

Burnley tog en rejäl skalp idag och ska hyllas för det, men prestationen i andra halvlek antyder att Sean Dyche inte bör låta spelarna ”segla i väg” efter den här vinsten.

Burnley kommer att få jobba för varje poäng i den här ligan.

Pigg Morata övertygade

Det var inte många ljuspunkter i Chelsea på lördagen, men Alvaro Morata var en. Den spanske anfallaren har köpts in för att ersätta Diego Costa. Chelsea fick betala cirka 750 miljoner kronor så kravbilden är skyhög.

Alvaro Morata fick börja på bänken, men i andra halvlek skickades han in i stället för Michy Batshuayi. Morata började med ett skott en bit över, men sedan kom den fina reduceringen till 1–3 där han tajmade löpningen perfekt och nickade in bollen i bortre hörnet. Sedan skarvnickade han elegant fram till David Luiz som direktsköt in 2–3-målet.

Ett mål och en assist på drygt 31 spelminuter får betecknas som en mer än lyckad debut.

Det hade kunnat bli ännu bättre. 24-åringen var så när att styra in 3–3 i slutsekunderna.

Det viktiga var dock att Morata demonstrerade att han finner sig i Chelseas spelsystem, att han kan ta sig till chanser.

Chelsea har sina problem, men Morata rätade iallafall ut vissa frågetecken med sitt inhopp.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se