Nu har klubben säkrat minst kvalplats och kan bli klart för allsvenskan redan före sin nästa match.

– Det är mycket kärlek nu, säger tränaren Peo Ljung.

HIF har värvat flera stora profiler i år: Andreas Granqvist, Mohammed Abubakari, Rasmus Jönsson, Markus Holgersson, Wanderson...

Men än en gång var det den unga, egna produkten Max Svensson som blev målhjälte.

20-åringen, som kom till HIF när han var tolv år, gjorde sitt nionde mål för säsongen (två i den interna skytteligan) när han satte dit 1–0 i seriefinalen mot Falkenberg på bortre stolpen efter ett långt högerinlägg av Holgersson i den 16:e minuten.

Byttes först in – och sen ut

Helsingborg inledde bäst och ägde första halvtimmen.

Övertaget betalade sig alltså redan efter 16 minuter Svensson satte 1–0.

Men efter drygt 30 minuter tappade HIF initiativet och Falkenberg kunde ta över. Hallänningarna skapade inte några riktigt vassa lägen förutom Robin Östlinds friläge till vänster i straffområdet. Men det avslutet kunde Kalle Joelsson, som ersatt skadade Pär Hansson och tävlingsdebuterade på Olympia, i hemmamålet tippa till hörna.

Noteras från första halvlek ska att anfallaren Wanderson tvingades kliva av efter 28 minuter med något som såg ut som en sträckning eller bristning i baksidan. Anders Randrup ersatte och högerbacken placerades lite överraskande som vänstermittfältare.

När lagen kom ut till andra halvlek var dansken utbytt igen – mot Andreas Landgren. Orsaken till bytet är inte känt.

Två jättelägen

Landgren hade en jättechans efter en knapp timme när han tre meter från mål var först på ett inlägg från höger men Hampus Nilsson i Falkenbergs mål stod för en mycket svettig räddning efter en fin sidledsförflyttning längs mållinjen.

HIF kom för övrigt tillbaka efter paus efter sin svaga avslutning på första halvlek.

Förutom Landgren hade Calle Johansson ett helt öppet läge efter 72 minuter men han petade bollen tätt utanför stolproten.

Minst kvalplats säkrad

Till slut vann HIF matchen inför 8462 åskådare på Olympia. Men det krävdes två vassa räddningar av 20-årige Joelsson, som skrev på för HIF som 16-åring, i slutskedet: först på Chisom Egbuchunams friläge och sedan på Karl Söderströms nick från nära håll.

– Ja, var ska man börja? Kan det hända mer i en match än så här. Det här var som en hel säsong komprimerad till en match, säger tränaren Peo Ljung efteråt.

– Fantastisk mentalitet det här laget visar. Hela arenan hjälper oss och vi hjälper dem och alla hjälper varandra. Det är mycket kärlek nu.

Segern innebär att HIF säkrat minst kvalplats till allsvenskan och kan faktiskt bli klart för finrummet redan innan man spelar sin nästa match och med fyra matcher kvar.

Skulle Falkenberg besegra tabelltrean Eskilstuna om två veckor (efter det stundande uppehållet) blir HIF klart för allsvenskan i kavaj, innan man möter Halmstad den 23 oktober. Ja, då blir Falkenberg faktiskt också klart för allsvenskan.

– Är det så? Kavaj eller inte, vi har varit tydliga med att vi ska gå upp, att det ska ske, säger Ljung.