David Beckham skämdes efter fiaskot.

– Det finns inga ursäkter. Vi förtjänade inte att gå vidare, säger fotbollsikonen.

David Beckham.

Vid 23-tiden lämnade Beckham den av regn och tårar blöta nationalarenan. När han applåderade publiken var det sannolikt inte för att tacka för buropen, utan av gammal vana.

Redan efter en kvart började 88 000 framgångstörstande britter visa sitt missnöje. Kroatien ledde då med 2–0 och spelade stundtals ut engelsmännen.

David Beckham såg förnedringen från avbytarbänken, hur Aston Villa-målvakten Scott Carson fumlade in ett distansskott från Niko Kranjcar och sedan blev rundad av Ivica Olic, som rullade in bollen i öppet mål.

Petad men inbytt

Beckham, den förre landslagskaptenen, var petad från startelvan för första gången på 9,5 år – men blev inbytt i andra halvlek.

Då tändes hoppet. Svenske domaren Peter Fröjdfeldt bjöd in England i matchen genom en billig straff (Frank Lampard). Tio minuter senare skickade Beckham iväg ett perfekt inlägg. Peter Crouch tog ner bollen på bröstet och prickade på volley in 2–2.

England var i och med poängen klart för EM-slutspelet. Publiken trodde inte sina ögon och sjöng så att det hördes över stora delar av London.

Då, med 13 minuter kvar att spela, blev det knäpptyst på Wembley.

Inhopparen Mladen Petric fick ohotad fyra av vänstern och såg bollen studsa in bakom Scott Carson.

”Fick en andra chans”

Målvakten kommer aldrig att glömma den 21 november. Det gör ingen engelsman. Det var då den spelades, matchen som redan är känd som den mest förnedrande förlusten i modern engelsk fotbollshistoria.

– Crouch var den ende som kom upp i normal standard. Jag kan inte föstå hur tio andra spelare kunde vara så kalla. Vi förtjänade inte att gå vidare. Det är ett brutalt faktum, säger gamle skyttekungen Alan Shearer, studioexpert på BBC.

David Beckham var inne på samma linje. En skadelista med John Terry, Michael Owen och Wayne Rooney var ingen ursäkt. Några sådana fanns inte i går.

– Vi fick en andra chans och tog den inte. Vinner man inte tar man sig inte till slutspel, säger Beckham till BBC.