Giffarna nära allsvenskan

Uppdaterad 2018-07-31 | Publicerad 2011-09-30

Krossade Ängelholm i toppmötet

Avgörande toppmöte i superettan, en kraftmätning mellan två av seriens bästa lag.

Men det blev inte ens match. Gif Sundsvall fullkomligt körde över Ängelholm med 6-0 och tog därmed ett jättekliv mot allsvenskan.

– Vi gör fantastiska mål och spelmässigt är vår andra halvlek riktigt bra, säger Gif-tränaren Sören Åkeby.

De senaste åren har Gif Sundsvall darrat som höstlöv när superettan gått in på slutspurten. I år är den nervositeten som bortblåst.

Toppmötet mot Ängelholm var över efter en knapp halvtimme. Då hade Sundsvall redan otroliga 4-0 efter en uppvisning i effektivitet.

1-0 gjorde Ari Skúlason på straff redan i sjunde minuten efter det att Pontus Engblom blivit neddragen. Tvåan satte högerbacken Robert Lundström efter en långt anfall där till slut Fredrik Holster hittade Lundström med en cross rakt igenom straffområdet.

ÄFF föll ihop

Där och då föll Ängelholms försvar ihop. 3-0 kom när Fredrik Holster blev obegripligt ren på ett inlägg från pigge högeryttern Pa Dibba.

Matchens prestation stod Emil Forsberg för när han gjorde 4-0 efter en fantastisk dribblingsräd in i Ängeholms straffområde.

– Vi får ju en fantastiskt start i matchen med 1-0 och 2-0 men sen blir vi lite bekväma och går ner oss. Men sen har vi turen och skickligheten att göra 3 och 4-0, säger Sören Åkeby som efter matchen ändå tryckte på hur viktigt det är att inte tappa fokus:

– Alla blir bekväma, vi måste lära oss hur vi ska hantera sådana här matcher.

Leder serien

Trots att matchen mer eller mindre bara spelades av sista timmen så kom 5-0 direkt i andra halvlek genom AIK-lånet Pontus Engblom som från nära håll kunde stöta in en nickpassning från Christian Brink. 6-0 satte sedan Jonas Wallerstedt med bara minuter kvar av matchen.

– Vi spelar riktigt fin fotboll i dag. Det ser bra ut inför framtiden, säger Kevin Walker nöjt i TV4 Sport.

Sundsvall leder nu superettan med 52 poäng, en poäng före Åtvidaberg, som spelar på söndag. Ängeholm, som nu har två raka förluster och 0-9 i målskillnad, ligger på kvalplats med 49 poäng.