Alvaro Morata hjälte efter dödshoten

Uppdaterad 2021-06-29 | Publicerad 2021-06-28

Ifrågasatt och dödshotad.

Då klev Alvaro Morata, 28, fram och sköt Spanien till kvartsfinal.

Kroatien är utslagna efter ett förlängningsdrama sedan de hämtat upp 1–3 till 3–3.

Kroatien fick ledningsmålet till skänks i EM-åttondelsfinalen mot Spanien efter att målvakten Unai Simón släppt in ett hemåtpass.

Men spanjorerna reste sig, kvitterade genom Paolo Sarabia innan paus och när 77 minuter var spelade hade Spanien 3–1 på Parken i Köpenhamn.

Då stod de vice världsmästarna från 2018 för en mäktig upphämtning.

Inhopparen Mislav Orsic reducerade i den 85:e och när uret tickade in på stopptid knoppade Atalanta-spelaren Mario Pasalic in kvitteringen och tog matchen till förlängning.

Hjälte efter dödshoten

Där bjöd lagen på ett sanslöst sjöslag och bytte målchanser med varandra i parti och minut.

Men det var den så ifrågasatte Alvaro Morata som klev fram när det behövdes som mest. 28-åringen, som tillsammans med sin familj har tagit emot dödshot under den senaste veckan, tog emot ett inlägg från Dani Olmo i den 100:e minuten och tryckte in 4–3. Två minuter senare satte Mikel Oyarzabal spiken i kistan fram till 5–3.

– Han har bitit ihop och kört. Han förvaltar det genom att göra det viktiga 4-3-målet, säger SVT:s expert Markus Johannesson.

Det är EM-historiens näst målrikaste match någonsin. 1960 slutade gruppspelsmatchen mellan Jugoslavien och Frankrike 5–4. Därefter är det tre matcher som innehållit sju mål.

Spanien är vidare till kvartsfinal och möter vinnaren mellan Frankrike och Schweiz.

Guide: Slutspelet i EM 2021 – alla matcher och tv-tider