Norrköping spräckte HIF: svit på Olympia

Uppdaterad 2018-07-30 | Publicerad 2012-07-28

Första förlusten på 25 matcher på Olympia

Norrköping fortsatte sitt vägvinnande spel och slog Helsingborg med 2–1 (2–0) på Olympia.

Och hakade på de fyras gäng i toppstriden.

Vilket tränaren Janne Andersson log åt, lite så där kluvet:

– Vi har förbättrat oss. Men vi lägger inte tryck på oss själva utan är bara glada att det går bra, sade han.

Norrköping har blivit ett bättre lag sedan U21-stjärnan Astrit Ajdarevic flyttade till Belgien. Och har nu sex raka utan förlust.

– Vi är på rätt väg med lagbygget. Astrit var skicklig och teknisk så vi spelade på ett annat sätt med honom. De andra killarna fick mer underordna sig, nu spelar vi ett rakare spel.

HIF-tränaren Åge Hareide konstaterade att Norrköping ser ut som topplaget Halmstad (tränat av Tom Prahl) i slutet av 1990-talet.

– Så såg vi ut på 2000-talet också, sade Janne Andersson som efterträdde Prahl.

Norrköping spräckte HIF-sviten om 25 matcher utan förlust på hemmaplan. Före lördagens tapp hade laget inte förlorat hemma sedan den 2 oktober 2010 (Gais 0–2).

Flitigt matchande

Men det filtiga matchandet i allsvenskan och kval till Champions League (senast i onsdags, vinst på Olympia mot The New Saints, Wales), har tydligen satt sina spår:

– Jag varnade innan för att vi kunde få ett mentalt svart hål. Men ska HIF bli ett topplag ska man klara av ett sådant tufft schema, sade Hareide.

Norrköping ägde första halvlek.

Gunnar Heidar Thorvaldsson drog in 0–1 på en målvaktsretur efter Imad Khalilis stenhårda skott när drygt en kvart var spelad.

Synd om HIF-målvakten Pär Hansson – han gjorde en kanonräddning men ingen fick undan bollen.

Knappt tio minuter efter det gick rullgardinen ner igen för hemmalaget. Då nickade Shpetim Hasani in 0–2, och han fick vara märkligt ostörd i den situationen. Pär Hansson fick ingen hjälp då heller.

Byten gav visst hopp

– Perfekt inlägg, jag kunde bara sätta till huvudet, sade målskytten.

I pausen bytte HIF in Alfred Finnbogason och Thomas Sörum. Och pressade för att spräcka nollan.

Det tog en stund men så reducerade islänningen till 1–2 på nick i den 68:e minuten.

HIF fortsatte att jaga kvittering.

Men i stället var Norrköping närmare ännu ett mål men Martin Smedbergs skott tog i ribban. Sviten var oavsett bruten på Olympia.