Bank: Tio frågor som behöver bli ställda

BP-tränaren Luis Pimenta förklarar kritiken mot honom med att hänvisa till en kulturkrock.

Jag tror att han har rätt i det.

Krocken mellan ett ledarskap som kränkt och förminskat och unga spelare som inte velat bli kränkta och förminskade ska inte viftas bort så här.

I ett försvarstal som TT publicerat hävdar Brommapojkarnas portugisiske tränare att anklagelserna som riktas mot hans metoder mest handlar om att något gått förlorat i översättningen.

Pussy på engelska betyder något annat än fitta på engelska, att ha balls betyder bara att… jag vet inte, visa mod. Det handlar om konnotationer, menar tränaren. 

Jag ska inte fjanta mig. Det finns absolut en språklig glidning i kraften i uttrycken, även om det inte går att vifta bort kritiken om ålderdomlig, unken sexism, eller det horribla i att använda den sortens retorik i en trupp som BP:s eller en klubb som BP.

De källor som skildrat vardagen som fotbollsspelare i Brommapojkarnas a-trupp den senaste säsongen är flera och trovärdiga, de har olika perspektiv och ingångar, men samtliga har skildrat en miljö som präglats av rädsla och förnedrande inslag. Under dagarna som följt har klubbledare med insyn bekräftat både bilden och missnöjet.

Brommapojkarna har som förening agerat snabbt, och lovat att de tänker utreda saken grundligt. Det är bra, allt annat vore skandalöst. Att de låtit Pimentas assistent Gonçalo Pereira, en ledare som varit högst delaktig i miljön, leda laget är märkligt, men det viktiga för BP är att de går till grunden med frågorna. De måste göra det för att inte tappa all trovärdighet gentemot sponsorer och alla de ungdomar som drar på sig kläder med klubbmärket sju dagar i veckan. 

Och de måste göra det på rätt sätt.

Tio frågor behöver ställas

Frågorna – jag utgår ifrån att de ställs av någon som inte själv varit delaktig i arbetet i och kring a-laget – som behöver ställas är både konkreta och tematiska:

1. Upplever spelare att miljön under Pimenta präglats av skräck för att misslyckas, snarare än av utveckling?

2. Stämmer det att spelare, den yngste sexton år gammal, fått utvärdera sig själva och varandra inför varandra genom att beskriva sig själva och varandra genom att prata om att ”här var jag en pussy” och ”här hade jag balls”?

3. Har ledare i a-lagets stab kallat spelare för ”nigger”?

4. Har Pimenta använt sig av en hierarki-lista där han rankat samtliga spelare i truppen utifrån status, och visat spelarna listan?

5. Finns det en chattgrupp där ledarna i a-laget bedömt spelarna inför varandra, ibland med förnedrande omdömen?

6. Vilken insyn har sportchef Daniel Majstorovic haft i miljön kring a-laget? Har han själv följt utvärderingarna? Har han varit med i chattgruppen? Vilken insyn har övriga klubbledare haft? 

7. Stämmer det att spelare slog larm hos Majstorovic för flera månader sedan?

8. Vilka åtgärder vidtogs i så fall av sportchefen?

9. Har Pimenta visat filmen the Wolf of Wall Street för spelartruppen, med scenen där Leonardo Di Caprios rollfigur snortar kokain från en prostituerad kvinnas stjärt – och pekat på det som ett exempel på ”manlighet” (återigen, i ett lag där den yngste spelaren är sexton år gammal)?

10. Har spelare upplevt sig utsatta för mobbning, trakasserier eller förnedrande behandling i Brommapojkarna?

Mil från allt BP påstår

När den utredningen är gjord följer förstås andra frågor, som handlar om hur väl scoutat Pimentas ledarskap var när BP skrev ett mångårigt kontrakt med honom, eller om BP kan stå för att låta det ledarskapet vara ett exempel för klubbens alla unga spelare, om det rimmar med BP:s värdegrund, den som sammanfattas med orden ”glädje och utveckling”.

Det här handlar inte om att ha en naiv syn på elitidrottens förutsättningar och krav, det handlar inte om att det inte ska få vara en tuff eller krävande miljö att spela allsvensk fotboll. Det kan det få vara, det ska det vara.

I Brommapojkarna har en tränare byggt en kultur och en omgivning som fått flera källor att vittna om att de mår dåligt, att berätta om inslag i ett ledarskap som är mil ifrån allt som BP påstår att de står för.

Luis Pimenta pratar om glidningar i språket, han antyder att spelare kan vara missnöjda med en ledare av olika skäl. BP är fria att göra sin interna utredning som de vill, men de har ett ansvar som klubb och arbetsgivare att gräva väldigt mycket djupare än så.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.