Ex-landslagsmannen om udda Japanflytten

Foto: Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN

avMichael Wagner

FOTBOLL

Emil Salomonsson, 29, har drömt om spel i Champions League.

Nu kan han få uppleva det – i Japan med Sanfrecce Hiroshima.

– Det här är en perfekt kombination av sportslig utmaning på hög nivå och att få lära sig en ny kultur, säger han till Sportbladet.

Under fredagsmorgonen svensk tid blev det officiellt när IFK Göteborgsförsvararen skrev på ett ettårskontrakt med japanska ligatvåan Sanfrecce Hiroshima.

– Det känns väldigt bra. Jag fick reda på deras intresse för ungefär en månad sedan och det var direkt mitt huvudalternativ.

Det är ändå ett udda val bland svenska spelare.

– Ja, men jag tycker det känns perfekt. Vi ska kvala till asiatiska Champions League, det är ett topplag (tre gånger japanska mästare senaste sex åren) som har ambition att vinna titlar och det blir spännande att uppleva en ny, annorlunda miljö.

Gäller att bocka och buga

När Sportbladet pratar med Emil Salomonsson, som gjort åtta A-landskamper för Sverige och vars kontrakt med IFK Göteborg gick ut i december, blickar han ut över skyskraporna i miljonstaden.

Vad har varit mest annorlunda hittills?

– Det är väl lite det klassiska, hur oerhört artiga och vänliga alla är. Man bugar och visar sin tacksamhet. Allt har varit väldigt professionellt och jag har en egen tolk som hjälper mig.

– För mig som är historiskt intresserad är det en spännande stad att lära känna.

Hur ser närmaste framtiden ut?

– Jag ska presenteras på en presskonferens i morgon och om några dagar åker vi på träningsläger till Thailand. Det blir någon träningsmatch innan det är kval till Champions League.

– Det är hög klass på laget. Klubben har flera spelare som är med och spelar i asiatiska mästerskapet nu.

”Kommer bli bra...”

Hur är din fysiska status?

– Den är bra. Jag tillhör inte generationen som lägger ut varje träningspass jag kört individuellt på Instagram... Men jag har kört på bra både i december och januari och har fått hjälp av Kalle (Olsson), vår fystränare i IFK Göteborg.

Hur kommer IFK Göteborg klara sig utan ytterligare en rutinerad spelare som försvinner?

– Det kommer bli bra. Det blir några allsvenska matcher som försvinner med Tobbe (Hysén), David Boo Wiklander och mig. För att de unga spelarna ska få rutin så måste de få spela, nu får de chansen. Vi får väl se om det kommer in någon, äldre rutinerad spelare som kan visa vägen.

– Jag kommer försöka följa Blåvitt även om det blir tufft på grund av tidsskillnaden, säger Emil Salomonsson.

ARTIKELN HANDLAR OM